Pogled izvana

Svjetske agencije o proslavi: ‘Hrvatska slavi, Srbija žaluje’

Hina

Foto N. Reberšak

Foto N. Reberšak



ZAGREB –  Hrvatska slavi pobjedu u akciji »Oluji« dok Srbija žali za žrtvama, naslovi su svjetskih agencija koje u utorak prenose kako se u Zagrebu održava veliki vojni mimohod, te da obilježavanje te vojno-redarstvene akcije svake godine ponovno zategne odnose Zagreba i Beograda.


»Hrvatska je u utorak započela dvodnevne proslave ‘pobjede’ u operaciji ‘Oluji’ koja joj je omogućila prije dvadeset godina da vrati teritorije koji su bili pod kontrolom pobunjenih Srba, dok se Srbija sjeća žrtava genocida«, piše francuska agencija France presse.


Prenosi da u Zagrebu na mimohodu sudjeluje oko 3.000 vojnika među kojima bivši branitelji kao i 300 vozila i tridesetak aviona i helikoptera. Proslave će se nastaviti u Kninu u srijedu, dodaje agencija.




Istodobno srbijanske će vlasti organizirati tijekom večeri komemoraciju za žrtve. Ta svečanost održat će se u Sremskoj Rači na mostu između Bosne i Srbije kojim je prije dvadeset godina stigla kolona sa srbijanskim izbjeglicama. Srbijanska vlada za srijedu kada se obilježava Dan sjećanja na stradanje i progon Srba proglasila i Dan žalosti, podsjeća AFP.


Njemačka agencija dpa u tekstu pod naslovom »Hrvatska vojna parada slavi pobjedu u ratu dok Srbija žali« opisuje tijek vojnog mimohoda, ali i naglašava da operacija »Oluja« i dvadeset godina nakon što je izvedena predstavlja teret za odnose Zagreba i Beograda, jer »dok Zagreb oko nje gradi nacionalni ponos, Beograd i Srbija žale taj dan, optužujući Zagreb da slavi genocid«.


U danima pred proslavu srbijanska državna televizija emitirala je, podsjeća dpa, kratki video uz poruku »Oluja je bila pogrom, nemojmo to zaboraviti«, prikazujući snimke devastacije i kolone izbjeglica.


Također dodaje da je srbijanski premijer Aleksandar Vučić prošli tjedan osudio hrvatsku proslavu kazavši da je »’Oluja’ bila najveće etničko čišćenje od Drugog svjetskog rata«.


»Hrvatska održava vojni mimohod obilježavajući 20. obljetnicu otkad je izborila neovisnost, dok Srbija oplakuje žrtve vojne operacije koja je označila kraj četverogodišnjeg rata«, piše američka agencija AP. Svake godine proslava »Oluje« iznova izaziva napetosti između Hrvatske i Srbije, naglašava ta agencija.


I irski list Irish Times u najavi kaže da će Hrvatska slaviti u Zagrebu i Kninu, te da će novi spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu biti u srijedu otkriven na kninskoj tvrđavi. Za Srbe ta godišnjica, naglašava list, »donosi samo gorčinu«.


Deutsche Welle piše kako se Srbija i Hrvatska »do današnjeg dana i dalje ne slažu oko toga što se tada dogodilo«.


»Izgleda da danas više nije važno što je ‘Oluja’ natjerala 200.000 Srba da pobjegnu od hrvatske vojske i većinom da se nikad ne vrate. U Hrvatskoj danas jedva da netko i spominje napade iz odmazde na one koji nisu pobjegli«, piše Deutsche Welle.


Upravo ta vrtnja u krug već dva desetljeća čini pravo pomirenje nemogućim. Hrvatska i Srbija i dalje imaju neriješena pitanja – od sudbine nestalih, do kontroverzne granice na Dunavu, podsjeća DW.


Slovenska agencija STA detaljno opisuje tijek vojnog mimohoda u Zagrebu, te spominje da kod otoka Brača u njemu sudjeluje i hrvatska ratna mornarica.


STA kaže da je na proslavi četrdesetak izaslanstava iz drugih država i međunarodnih organizacija među kojima nema slovenskih predstavnika.


Austrijska agencija APA piše da je »hrvatski nacionalni ponos ovih dana dosegao vrhunac, dok se manje mogu čuti glasovi kritike zbog civilnih žrtava i raseljenih Srba«.


Srbijanska agencija Tanjug kaže da se mimohod održava bez stranih vojnika, unatoč pozivima upućenima iz Zagreba. Tanjug podsjeća da je zadnji vojni mimohod održan u vrijeme Tuđmana, 30. svibnja 1997.


»Zbog neslaganja državnog vrha o načinu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, obilježavanje ‘Oluje’ bit će nastavljeno i u srijedu u Kninu tradicionalnim manifestacijama«, kaže Tanjug.