Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. studenoga 2019.
Projekt ILAS

Svjetska banka odobrila Hrvatskoj zajam od 16,5 milijuna eura za unaprjeđenje sustava zemljišne administracije

Autor:
Objavljeno: 18. kolovoz 2011. u 11:14 2011-08-18T11:14:59+02:00

Do završetka projekta 2015. godine, očekujemo da će javnost i poslovna zajednica brže dobivati usluge i imati pristup informacijama kroz potpuno integrirane digitalne podatke, državne institucije moći će jednostavnije razmjenjivati i pregledavati državne prostorne podatke, što će omogućiti bolje planiranje i prostorni razvoj

ZAGREB - Svjetska banka odobrila je Hrvatskoj zajam od 16,5 milijuna eura za daljnje unaprjeđenje sustava zemljišne administracije, izvijestio je danas Ured Svjetske banke u Zagrebu.

Ugovor o zajmu za Projekt implementacije integriranog sustava zemljišne administracije u Republici Hrvatskoj s ciljem daljnjeg jačanja sustava zemljišne administracije i upravljanja jučer su potpisali ministrica financija Martina Dalić i voditelj Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Hongjoo J. Hahm.

Projekt implementacije integriranog sustava zemljišne administracije (ILAS) nadovezuje se na uspješno izvedeni Projekt sređivanja zemljišnih knjiga i katastra (Uređena zemlja), kojime se pomoglo Ministarstvu pravosuđa, Državnoj geodetskoj upravi i katastarskim i zemljišno-knjižnim odjelima u uspješnom dovršetku prve faze reforme u području zemljišnih knjiga i katastra, navodi se u priopćenju.

Projektom su pojednostavljene procedure, povećana je učinkovitost usluga, smanjen je broj zaostalih predmeta, povećana transparentnost i pristup informacijama, a razvijene su i zajedničke procedure te zajednička zemljišnoknjižna baza podataka u okviru Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra.

Sve su te reforme igrale značajnu ulogu u povećanju sigurnosti zakupa i jačanju sustava zemljišne administracije i upravljanja. Oba navedena elementa od presudne su važnosti za ubrzavanje reforme pravosuđa i javne uprave, borbu protiv korupcije i poslovanje, stoji u priopćenju.

Druga će faza reformi, uz podršku projekta ILAS, dodatno ojačati sustave zemljišne administracije, uključujući katastar i gruntovnicu i to kroz unaprjeđenje usluga. Lakši pristup digitaliziranim podacima dodatno će smanjiti troškove poslovanja i dovesti do jačeg rasta s privatnim sektorom na čelu, kaže se u priopćenju.

Nadalje, navodi se, time će se dovršiti i širenje Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra na razini cijele države, čime će se osigurati cjeloviti podaci, uključujući zemljišno-knjižne i katastarske informacije u jedinstvenoj bazi podataka, a time će takve informacije biti raspoložive građanima, javnom i privatnom sektoru.

Projekt će ujedno Hrvatskoj pomoći usvojiti europsku Direktivu INSPIRE. Prema zahtjevima te direktive, potrebno je djelotvorno razmjenjivati prostorne podatke lokalno i prekogranično za potrebe svih javnih vlasti i vlada na području EU-a.

"Do završetka projekta 2015. godine, očekujemo da će javnost i poslovna zajednica brže dobivati usluge i imati pristup informacijama kroz potpuno integrirane digitalne podatke, državne institucije moći će jednostavnije razmjenjivati i pregledavati državne prostorne podatke, što će omogućiti bolje planiranje i prostorni razvoj, praćenje u području zaštite okoliša i upravljanje prirodnim resursima", rekao je Hongjoo J. Hahm.

Povećana transparentnost i pristup digitalnim katastarskim i zemljišnoknjižnim informacijama nužnost je za funkcioniranje e-Uprave te za druge suvremene usluge koje će hrvatski državljani očekivati s pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji, kazao je.

Zajam, koji je Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio 4. kolovoza, ima rok vraćanja do 20 godina, s uključenim počekom od četiri godine.

Svjetska banka je dosad Hrvatskoj osigurala podršku u 48 projektnih operacija u ukupnom iznosu od preko tri milijarde američkih dolara te odobrila 52 darovnice ukupne vrijednosti od 70 milijuna dolara.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.