Svjetlo mira

Svijeće u Vukovarskoj ulici dan uoči obljetnice okupacije Vukovara

Hina

Pod sloganom »I reću ću vam još jednu stvar – zapamtite Vukovar« Klub vetarana 148. brigade HV-a, organizirao je tradicionalno paljenje svijeća duž cijele Ulice grada Vukovara te je tako obilježio 21. obljetnicu okupacije i žrtve Vukovara



ZAGREB – Pod sloganom »I reću ću vam još jednu stvar – zapamtite Vukovar« Klub vetarana 148. brigade HV-a, organizirao je tradicionalno paljenje svijeća duž cijele Ulice grada Vukovara te je tako obilježio 21. obljetnicu okupacije i žrtve Vukovara.


Nekoliko tisuća građana, branitelja i djece zapalili su svijeće uz 9 kilometara dugu Ulicu grada Vukovara, a na sredinjoj svečanosti zapaljene su svijeće u obliku imena grada Vukovara i križa s velikom svijećom u sredini na travnatoj površini između kolnika ulice Hrvatske bratske zajednice kod križanja s Vukovarskom.


Velika svijeća zapaljena je vukovarskim svjetlom mira, svijećom preuzetom u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru koje je iz tog grada na svečanost donijelo nekoliko desetaka branitelja na motociklima.Na prigodnoj svečanosti predsjednik Kluba 148. brigade Boris Vukadinović rekao je da nikad nećemo zaboraviti bitku za Vukovar te da je »Vukovar simbol Domovinskog rata te simbol žrtve u Domovinskom ratu«. Dodao je da je »borba za Vukovar jedan od temelja Hrvatske«.

Naglasio je da je »zajedništvo Hrvatske i ljubav prema domovini dovela do toga da nakon okupacije Vukovara 1991. dođe do mirne integracije Hrvatskog podunavlja te da se neprijatelj povukao bez ispaljenog metka«.




Veliku svijeću zapalio je potom predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Damir Jašarević, a svijeće oko nje zapalila su djeca iz Osnovne škole Brezovica.


Na skupu ispred KD Lisinski, nazočili su i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić te nekoliko tisuća građana i branitelja, a prigodnu molitvu predvodio je pater Zdravko Barić.