SRF

Švicarska televizija tvrdi: Snimili smo hrvatsku policiju kako nezakonito protjeruje migrante

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot SRF

Foto Screenshot SRF



Na švicarskoj javnoj televiziji SRF večeras će biti emitiran prilog u kojemu se nalazi i snimka, na kojoj se, tvrde, vidi hrvatska policija kako protuzakonito deportiraju migrante preko granice iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.


SRF ističe da ‘Hrvatska preko zelene granice progoni migrante u BiH’ te da to ‘predstavlja kršenje europskog i međunarodnog prava’.


Švicarski novinari su u roku od dva dana dokumentirali četiri takva slučaja koji se nazivaju ‘push back’, a u kojima je hrvatska policija, kršeći u Hrvatskoj važeće zakone, protjerala najmanje 70 migranata s teritorija Hrvatske, prenosi Index.




Većina tih migranata su porijeklom iz Afganistana, Pakistana i Alžira, a s njima su nakon protjerivanja iz Hrvatske razgovarali i švicarski novinari. Iako će prilog tek večeras biti emiritan, online je već dostupna tekstualna verziji priloga s kratkim videom.


Video snimku možete pogledati OVDJE.


Jedan mladi Pakistanac je ispričao kako ih je hrvatska policija uhvatila u šumi, potrpala u jedan kombi i odvukla do granice. Put u kombiju je trajao oko dva sata, kaže ovaj svjedok.


‘Onda su nam oduzeli i uništili mobitele te nas poslali nazad u BiH0’, rekao je SRF-u ovaj Pakistanac.


Tvrdi da su im policajci ukrali i novac koji su imali kod sebe.


Potresno je i svjedočanstvo afganistanske obitelji s malom djecom kojoj su hrvatski policajci prijetili pištoljima. Unatoč tome što su od njih zatražili azil, što znači da ih hrvatska policija nije smjela deportirati iz Hrvatske, ova obitelj je protjerana u BiH uz cinično objašnjenje policajca da dobivaju ‘bosanski azil’, prenosi Index.


SRF također navodi kako su od mnogih migranata čuli da hrvatska policija onemogućava migrantima da podnesu zahtjev za azil, što predstavlja kršenje zakona.


MUP već mjesecima tvrdi da su optužbe da se migranti iz Hrvatske vraćaju u zemlje iz koje su došli lažne.