Izbori u SDP-u

Svi kandidati se odmiču od dosadašnjeg šefa stranke: Nitko ne želi biti Zoran Milanović

Tihana Tomičić

Zasad svi kandidati govore ono što birači i članovi SDP-a žele čuti, a to je da se nije trebalo koketirati s desnicom, skretati ka liberalizmu niti zanemarivati osnovne ljevičarske postavke antifašizma i zaštite radnika



Glavni odbor SDP-a danas će raspisati nove unutarstranačke izbore, na kojima su se zasad kao kandidati pojavili potpredsjednici stranke Ranko Ostojić i Tonino Picula, te bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić i mladi predsjednik osječko-baranjskog SDP-a Domagoj Hajduković. 



Gordana Sobol, Vesna Škulić i Karolina Leaković potvrdile su da će se kandidirati za šeficu SDP-a, tako da je za sada u utrci za čelnika socijaldemokrata sedam imena. Velikom većinom glasova odbijeno je da se na dnevni red uvrsti rasprava o povratku Aleksandre Kolarić tako da ona neće biti kandidatkinja za predsjednicu SDP-a. (P. N.)





Nakon što je Tonino Picula, kao kandidat tzv. lijevog bloka u SDP-u izjavio da bi ostao europarlamentarac istodobno s obnašanjem dužnosti predsjednika stranke, struja koju je dosad predvodio primorsko-goranski župan Zlatko Komadina okrenula se ideji da istakne još jednog kandidata, a očekuje se da bi odluka o tome mogla biti donesena ovog vikenda: bit će to ili predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić, ili donedavni potpredsjednik stranke Rajko Ostojić.



– cik-cak liste (jedan muškarac, jedna žena na listi)– lijeviji SDP– uključivost i otvorenost SDP-a – suradnja sa sindikatima, nevladinim udrugama, intelektualcima– povratak originalnih vrijednosti SDP-a PLUSmlad, novo licepriznao brojne greške iz kampanje (vrijednosno vrludanje, koketiranje s desnicom) MINUSpremlad (1981. godište)blizak Milanoviću


Vrh stranke dogovorio je da će svi kandidati, kad prikupe potpise i formaliziraju svoju kandidaturu, imati pravo predstaviti svoj program na debatama u desetak najvećih gradova u Hrvatskoj.


Osjećaj isključenosti


Vidljivo je da nakon izbornog poraza 11. rujna svi kandidati zazivaju povratak SDP-a ulijevo, te vraćanje iskonskim vrijednostima socijaldemokracije – zaštite socijalno slabijih, isticanje antifašističkih vrijednosti, a istovremeno i snažnu unutarnju demokratizaciju stranke. Svi kandidati zazivaju ili uvođenje predizbora unutar stranke za kandidature na lokalnim i parlamentarnim izborima ili širenje modela jedan-čovjek jedan glas za sve rukovodeće funkcije u stranci (dakle, ne samo predsjednika stranke i lokalne stranačke predsjednike, već i njihove zamjenike itd.).



– širenje kruga osoba biranih po modelu jedan čovjek-jedan glas na svim razinama (potpredsjednici stranke i lokalnih organizacija)– demokratizacija izbornog procesa za izborne liste i lokalne načelnike (unutarnja rasprava u stranci o uvođenju predizbora za sve funkcije)– e-član – interakcija s članovima, savjetovanje i predlaganje pri formiranju lista itd. – vratiti se suradnji sa sindikatima, nevladinim udrugama– antifašizam, bez koketiranja s desnicom– SDP koji štiti ranjive PLUSdugogodišnji član strankeuspješan operativac (izbjeglice) MINUSprvi Milanovićev suradnik na izgubljenim izborimanagao, Milanović poslije Milanovića


Opće je mišljenje, ili barem javna deklaracija kandidata, da su se odluke o eri Zorana Milanovića donosile u previše uskom krugu ljudi, da su se članovi osjećali isključeno i da se moraju uvesti bolji modeli komunikacije unutar stranke. Također, da treba obnoviti stranačke savjete koji će okupljati misleće ljude i intelektualce, te razgovore sa sindikatima i nevladinim udrugama.



– SDP kao mjesto dijaloga i okupljanja (savjeti, intelektualci, sindikati, nevladine udruge)– unutarnja demokratizacija stranke u donošenju svih odluka, uključivost članstva– SDP politički zastupnik ljudi koji »otpadaju« – socijalno ranjivi itd. – jača međunarodna aktivnost SDP-a PLUSdugogodišnje iskustvoideolog socijaldemokracije u SDP-ujedini kandidat cjelokupne »ljevije« struje u SDP-u, Milanovićevih oponenata MINUSnajava da bi SDP vodio iz Bruxellesa, skype-predsjedniknedovoljno odlučan, Račan poslije Račana


Realno, o tim temama od postojećih kandidata dosad je stalno progovarao samo Tonino Picula, kao kandidat unutarstranačke »opozicije«, dok su sva trojica ostalih kandidata sve do 11. rujna čvrsto stajala uz koncept na kojem je Milanović vodio stranku. Dapače, Ranko Ostojić bio mu je vrlo blizak suradnik – uz njega su danas Peđa Grbin, Željko Jovanović, Sabina Glasovac i još neki, dok je Orsat Miljenić uz sebe okupio gotovo sve ostale čelne ljude stranke i Predsjedništva, također bliske Milanoviću – od Siniše Hajdaša Dončića, Milanke Opačić, Borisa Lalovca, Miranda Mrsića, Gordana Marasa, Arsena Bauka, do Vojka Obersnela.


Slični prograni


Domagoj Hajduković čini se, ovu kampanju koristi da bi ojačao svoju poziciju unutar stranke, ali bez ozbiljnije mogućnosti da doista pobijedi, a spekulira se čak da bi mogao i odustati u korist Ostojića ili Miljenića.



– unutarnji dijalog– predizbori, širenje baze za predlaganje kandidata– SDP na izbore samostalno– antifašizam kao glavna postavka– kriza identiteta SDP-a – nove programske postavke– predlaže da se članovi Glavnog odbora biraju regionalno, to jest kao predstavnici 21 županije PLUSnovo lice, bez hipoteke gubitka izbora (nije bio član stožera)široka podrška u stranci (Opačić, Hajdaš, Mrsić, Lalovac, Obersnel) MINUSčlan stranke tek šest mjeseciautor »lex Perković« i ovršnog zakonapercipiran kao dio odvjetničkog lobija


Kad se podvuče crta, jasno je da su kandidati Milanovićeva kruga trenutno brojniji, ali time i podijeljeni, te da stara demarkacijska linija unutar stranke više ne postoji, a hoće li Picula ostati jedini kandidat dosad poznate opozicije unutar stranke, vidjet će se vjerojatno ovog vikenda. Zasad, kako se čini, svi kandidati govore ono što birači i članovi SDP-a nakon poraza na izborima i odlaska Zorana Milanovića žele čuti, a to je da se nije trebalo koketirati s desnicom, skretati ka liberalizmu niti zanemarivati osnovne ljevičarske postavke antifašizma i zaštite radnika. Praktički, programi će biti vrlo slični na papiru, ali birači unutar stranke procijenit će na izborima sredinom studenoga koji je od kandidata u tome istinski dosljedniji i vjerodostojniji. Uz Milanovićev programski i organizacijski koncept SDP-a, čini se, više nitko nije ostao, mada je prošlo doslovno tek desetak dana od parlamentarnih izbora.


– Komadinin program »Bolji SDP za bolju Hrvatsku – Budi promjena«– decentralizacija i demokratizacija stranke PLUSpredsjednik najveće organizacijemladokupit će cijelu »oporbu« dosad vezanu uz Komadinu MINUSslabiji kandidat od samog Komadine, ali ipak novo lice SDP-ove unutarnje opozicijerezultat će utjecati na kandidaturu za lokalne izbore 2017. u Zagrebu