Ispovijest splitskog župnika

Svećenik u krizi identiteta traži pomoć: Naručuju mi krštenje kao da je pizza

Irena Frlan Gašparović

Kad se mladenci dolaze prijaviti za vjenčanje, samo traže da im odgovorim mogu li postaviti catering ispred crkve, dovesti svoje svirače, stiliste...nikoga ne zanima vjera, žali se fra Relota



ZAGREB »Može li mi netko pomoći?«, zapitao se fra Žarko Relota, nekadašnji župnik župe Svetog Duha u Zagrebu, potom vojni kapelan, a sada župnik u Splitu, u pismu-kolumni u kojoj se žali da u današnja vremena više ne zna kako živjeti svoje svećeništvo u odnosu na druge jer ne može prihvatiti da se, primjerice, krštenje ili vjenčanje »naručuju« telefonom. 


»Ne bojte se, ne tražim nikakvu materijalnu pomoć. Nisam ni psihički potonuo. A i da jesam, ne bih valjda ovako javno tražio rješenja. Došao sam u krizu identiteta. To se ne bojim priznati. 


Halo krštenje


Ne znam više kako živjeti svoje svećeništvo u odnosu na druge te se stoga pitam: Može li mi itko pomoći? Što mi je činiti?«, napisao je fra Relota u kolumni objavljenoj najprije u Vjesniku Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije, a zatim i na nizu vjerskih portala poput Križa života. 




Fra Relota progovara o svojoj svakodnevnici kao župnika pa govori da mu, primjerice, »djedovi i bake naručuju krštenja svojih unuka telefonskim putem kao što naručuju pizzu ako im nisu uspjeli napraviti objed«. 


»Kad se mladenci dolaze prijaviti za vjenčanje, ne traže više od mene ništa, osim što moram odgovoriti na njihovo pitanje: Možemo li postaviti catering ispred crkve? Možemo li dovesti svoje svirače? Svoju cvjećarku? Svoju stilisticu?’ Oni su ionako sve prije dogovorili s nekakvom agencijom za organizaciju vjenčanja«, požalio se franjevac, istaknuvši i da roditelji prvopričesnika i krizmanika u pravilu više nemaju vremena za ono do čega bi, prema njegovom mišljenju, trebali držati vjernici. 


Iskreni pastoralac


Ako ih on na bilo koji način krizitira ili upozori, kažu mu da je neljubazan, zahtjevan, cjepidlaka. Zbog svega toga fra Relota tvrdi da je u krizi identiteta. 


»Nadam se da će još netko imati hrabrosti progovoriti o svojoj krizi. Osim, ako smo u fazi da smo neiskreni prema samima sebi i da nam je stalo samo do toga da naši poglavari i župljani o nama lijepo pričaju. A o nama se lijepo priča samo onda kad ništa ni od koga ne tražimo. A ja takav pastoralac ne znam, ne želim i neću biti. Valjda sam zato u krizi. Može li mi netko pomoći?«, napisao je fra Relota. 


Kakve su reakcije na njegovo pismo, autor nam jučer nije želio detaljnije otkrivati, kazavši tek da su manje-više u skladu s komentarima objavljenim na internetu. A ti su komentari na vjerskim portalima za njega uglavnom pozitivni. Glavni urednik spomenutog Vjesnika mons. Vladimir Dugalić kazao nam je, pak, da redovita kolumna fra Relote općenito izaziva pozitivne reakcije.