Engelbert Guggenberger

Svećenik koji je zabranio Bleiburg: Nismo to mogli više podržavati, jer nanosi štetu Katoličkoj crkvi

P. N.

foto: katolisch.at

foto: katolisch.at

- Analiza prošlogodišnjeg događaja pokazala je da je ta manifestacija politički instrumentalizirana i time šteti ugledu Katoličke crkve, rekao je novinarima Jutarnjeg lista Guggenberger, s kojim su razgovarali ispred biskupske rezidencije u Klagenfurtu.



Da smo izdali dozvolu za misu na Bleiburgu, Katoličkoj crkvi u Koruškoj mogla bi se predbaciti instrumentalizacija jedne mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkom svjetonazoru.


Tako je putem Jutarnjeg lista poručio monsignor Engelbert Guggenberger, upravitelj koruške biskupije Gurk Klagenfurt, potpisnik pisma hrvatskim biskupima, u kojem je Crkva u Hrvatskoj obaviještena da se slavljenje mise na Bleiburgu zabranjuje.


– Analiza prošlogodišnjeg događaja pokazala je da je ta manifestacija politički instrumentalizirana i time šteti ugledu Katoličke crkve, rekao je novinarima Jutarnjeg lista Guggenberger, s kojim su razgovarali ispred biskupske rezidencije u Klagenfurtu.




– Ovih smo dana razgovarali s predstavnicima Hrvatske i Austrijske biskupske konferencije, gdje su se, među ostalim, razmatrale i druge mogućnosti zadržavanja sjećanja na žrtve. Hrvatska biskupska konferencija se složila da će razmotriti i druge mogućnosti. Nažalost, Katolička crkva u Koruškoj više nije mogla podržavati takav način sjećanja na žrtve jer su događanja na Bleiburškom polju posljednjih godina bila sve više prožeta političkim manifestacijama, rekao je upravitelj koruške biskupije.


Dodao je još i da “Katolička crkva Koruške jamči da na ovakvu odluku nije postojao nikakav politički utjecaj.”


Sudski vikar biskupije u Klagenfurtu Jakob Ibounig za RTL je zabranu mise na Bleiburgu objasnio ovako:


“Naši uvjeti nisu ispunjeni, a ispostavilo se da u danim okolnostima nisu ni mogli biti ispunjeni. Sveta misa ostaje dio političko-nacionalnog rituala koji služi iskrivljenom i selektivnom tumačenju povijesti Drugog svjetskog rata. Na taj način dobra namjera molitve za žrtve na Bleiburškom polju je iskorištena za pogrešnu interpretaciju.”


Reakciju Hrvatske biskupske konferencije iz Koruške nisu željeli komentirati.


– Bilo bi važno za Crkvu i Hrvatsku biskupsku konferenciju da iznesu svoje mišljenje o povijesnim događajima, krivcima i žrtvama, neovisno o političkim interesima. Inače, ne želimo komentirati reakciju Hrvatske biskupske konferencije,rekao je Ibounig.


Svoj komentar dao je i gradonačelnik Bleiburga Štefan Visočnik, koji kaže da je imidže njegovog grada narušen zbog komemoracije i usrtaških obilježkja koja su se tamo mogla vidjeti. – Kada u Google upišete Bleiburg, na prvoj stranici izađe da je to mjesto susreta neonacista. To nije dobro za nas i za našu promociju. Mi imamo prijatelje u Hrvatskoj, imamo bratsku općinu Lovran, mi smo dolje, oni su tu. Nemamo ništa protiv mise za umrle i pale, samo ne mogu dolaziti neonacisti iz cijele Europe. A tu je problem što organizator ne može sve zabraniti, rekao je Visočnik.