Branitelji - korektiv društva

Svečanom akademijom obilježena 23. godišnjica osnutka 4. gardijske brigade

Hina

Jedan od ratnih zapovjednika 4. gardijske brigade general Damir Krstičević obraćajući se nazočnima istaknuo je kako o junaštvu i herojstvu pripadnika te brigade u Domovinskom ratu treba neprestano govoriti kao o uzoru.



SPLIT Svečanom akademijom u Domu Hrvatske vojske u Lori večeras je obilježena 23. godišnjica osnutka 4. gardijske brigade, čijih su 193 pripadnika poginula u Domovinskom ratu, pet ih se vodi nestalim, a gotovo 1500 je ranjeno.


Jedan od ratnih zapovjednika 4. gardijske brigade general Damir Krstičević obraćajući se nazočnima istaknuo je kako o junaštvu i herojstvu pripadnika te brigade u Domovinskom ratu treba neprestano govoriti kao o uzoru.


„Hrvatski branitelji mogu biti i nova pokretačka snaga hrvatskog društva“, rekao je general Krstičević .




Pozvao branitelje da na izborima za EU parlament podrže komodora Ivicu Tolića koji je tijekom rata bio pripadnik 4. gardijske brigade.


„To je veliko priznanje za 4. gardijsku brigadu i podržimo komodora Tolića jer će on zastupati interese hrvatskih branitelja u EU parlamentu“, kazao je general Krstičević.


Komodor Tolić je sedmi na zajedničkoj listi HDZ-a i još pet stranaka za izbore za EU parlament, koji će se održati 25. svibnja.


Zamjenik župana splitsko-dalmatinskog Luka Brčić je istaknuo kako hrvatski branitelji imaju moralni razlog biti korektiv našeg društva, te ih je pozvao da se snažnije uključe u društveni život.


„Mi Hrvati o malo čemu postižemo konsenzus i zajedničko mišljenje, ali kada je riječ o 4. gardijskoj brigadi svi imamo zajedničko stajalište da je ona bila simbol otpora i stvaranja samostalne Hrvatske“, naglasio je general Krstičević.


Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar je rekao da su se hrvatski branitelji dokazali u težim vremenima nego što su sadašanja.


Večerašnjoj svečanoj akademiji u Splitu nazočili su, između ostalih, general Mladen Markač i predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm.


Klapa „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice u čast generala Markača otpjevala je pjesmu „Ružo moja crvena“, za koju je rečeno da je jedna od njemu najdražih.


Svečanoj akademiji je nazočio general Borislav Šerić kao izaslanik Ministarstva obrane RH i Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Nazočila je i pomoćnica ministra branitelja Nevenka Benić.


Predsjednik Udruga veterana 4. gardijske brigade Božo Zadro na svečanosti je uručio zahvalnice onima koji pomažu rad udruge.


Prije Svečane akademije svetu misu za poginule, nestale i umrle pripadnike 4. gardijske brigade u kapeli Svetog križa u bivšoj vojarni na Dračevcu služio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, koji je nazočio i večerašnjoj akademiji u Domu Hrvatske vojske u Lori.