Nije problem samo u Zagrebu

Sve više hrvatskih gradova ima onečišćen zrak, ministar zaštite okoliša savjetuje da svi pređemo na električna vozila

P. N.

Foto/Luka Stanzl/PIXSELL

Foto/Luka Stanzl/PIXSELL

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić kaže kako po pitanju onečišćenja zraka kao ministar zaštite okoliša ne može ništa učiniti. »Kako možemo svi dugoročno nešto napraviti? Možemo prijeći na električna vozila i tako da prijeđemo na ogrjev, odnosno goriva koja ne proizvode onečišćenje«, kazao je Ćorić



Prema informacijama sa stranice Hrvatske agencije za okoliš i prirodu kvaliteta zraka loša je ili vrlo loša u Višnjanu, Puljskom Kaštijunu, Slavonskom Brodu i Kopačkom ritu.


Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” objavio je u četvrtak općenite zdravstvene preporuke zbog povišenih vrijednosti lebdećih čestica u Zagrebu ističući kako je kratkoročno onečišćenje zraka lebdećim česticama, uobičajeno za ovo doba godine i ne predstavlja značajnu ugrozu za zdravlje ljudi.


Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić izrazio je u četvrtak zabrinutost zbog loše kvalitete zraka koja je pogodila dijelove Zagreba, istaknuvši kako se kratkoročno po tom pitanju ne može napraviti ništa.




 »Jesam li zabrinut, jesam, ali to je nešto što se događa iz godine u godinu. Loše atmosferske prilike u kombinaciji s činjenicom da smo usred ogrjevne sezone. Čitav niz ložišta na biomasu, transport, sve to utječe na činjenicu da kvaliteta zraka nije najbolja, odnosno da je loša u ovom trenutku«, izjavio je Ćorić uoči sjednice Vlade.


 Ustvrdio je da je javnost o lošoj kvaliteti zraka na vrijeme obaviještena. »Ovo nije ništa što je van standardnih godišnjih gabarita, jednostavno imate određen broj dana tijekom godine kada imamo maglu i atmosferske prilike takve da i zima i ogrjevna sezona utječu na to da je količina i koncentracija PM10 čestica iznad graničnih vrijednosti«, rekao je Ćorić.

 Dodao je kako po tom pitanju kao ministar zaštite okoliša ne može ništa. »Kako možemo svi dugoročno nešto napraviti? Možemo prijeći na električna vozila i tako da prijeđemo na ogrjev, odnosno goriva koja ne proizvode onečišćenje«, dodao je.


 Napomenuo je je kako je od energije koju trošimo čak 30 posto iz obnovljivih izvora energije. »Mi smo tu daleko iznad europskog prosjeka«, naglasio je Ćorić.


U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” ističu kako je tijekom zimskih mjeseci uobičajena pojava smanjene kvalitete zraka zbog povišenja koncentracije lebdećih čestica u zraku. Uzroci su brojni, npr. veći broj kućnih i industrijskih ložišta, cestovni promet, vremenski uvjeti i sl, ističe Zavod u priopćenju.


Ipak, u cilju smanjenja rizika na zdravlje, u preventivnu svrhu Zavod objavljuje preporuke za osjetljive skupine građana, kako bi prilagodili svoje dnevne aktivnosti trenutnom stanju kvalitete zraka.


Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice, za djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i srčano-krvožilnog sustava, osobe narušenog imunološkog odgovora te pušače i pasivne pušače.


Također se savjetuje primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima, te traženje savjeta liječnika primarne zdravstvene zaštite u slučaju pogoršanja ili produženoga trajanja simptoma na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava, izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl.,


Apelira se na građane da koriste sredstava javnog gradskog prijevoza i izbjegavaju ili smanje grijanje na kruta goriva.


Podaci mjernih stanica Državnog hidrometeorološkog zavoda, objavljeni na stranicama Agencije za okoliš i prirodu pokazali su da je kvaliteta zraka u četvrtak u cijelom Zagrebu loša.


Po podacima u 11,30 sati postaja Zagreb-3 u Dugavama pokazala je vrijednost od 112,79 μg/m3 lebdećih čestica PM10. Propisana 24-satna granična vrijednost lebdećih čestica PM10 je 50 μg/m3.


Osim u Dugavama, loša kvaliteta zraka izmjerena je na stanicama Zagreb-1 (81,37μg/m3) kraj zgrade zagrebačkog Holdinga u Ulici grada Vukovara te na okretištu Dubrava (49,28μg/m3).