Europska agencija upozorava

Sve veći broj necijepljene djece: Hrvatska ove godine bilježi stopostotni porast – ospica

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Dino Stanin/PIXSELL

Foto Dino Stanin/PIXSELL

Hrvatska je jedna od deset europskih država gdje se broj slučajeva ospica u prva dva mjeseca udvostručio u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Razlog je sve veći broj necijepljene djece



ZAGREB  Hrvatska je jedna od deset europskih država gdje se broj prijavljenih slučajeva ospica u prva dva mjeseca udvostručio u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U izvješću Europske agencije za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) osim Hrvatske navode se i Austrija, Belgija, Francuska, Njemačka, Italija, Poljska, Rumunjska, Španjolska i Švedska, koje su također zabilježile dvostruko više zaraženih.


Razlog je sve veći broj necijepljene djece, a iz ECDC-a upozoravaju da u riziku od ove zarazne bolesti koja se smatra dječjom, nisu samo djeca, već i odrasli.


U razdoblju od ožujka 2016. do 28. veljače 2017. na području Europske unije prijavljen je 5.881 slučaj ospica, od toga 46 posto u Rumunjskoj, gdje je problem najveći. U toj državi pojačane mjere vakcinacije ne daju rezultata, a u epidemiji ospica od početka 2016. prijavljeno je više od 4.000 oboljelih. Zbog nedovoljne procijepljenosti stanovništva ospice se šire Europom, pa je samo u prva dva mjeseca ove godine u 14 europskih država prema podacima ECDC-a zabilježeno više od 1.500 slučajeva ospica.




Iz Agencije upozoravaju da su temeljitiji programi cijepljenja u dječjoj dobi, kao i rješavanje problema necijepljenih adolescenata i odraslih osoba, ključni za sprečavanje budućih epidemija. Odrasli često nisu svjesni da su i sami, ako u djetinjstvu nisu cijepljeni protiv ospica, izloženi bolesti. U 2016. godini svaka je treća osoba zaražena ospicama bila starija od 20 godina.


Godinu ranije, odrasli su činili 38 posto zaraženih, a u 2014. godini čak 52 posto. Povjerenje javnosti u cjepiva je u padu, a negativni su stavovi prema cijepljenju, upozoravaju stručnjaci ECDC-a, posljedica kontroverzi oko nuspojava i oklijevanja obiteljskih liječnika. Naglašavaju da je za uspješnu kontrolu ospica potrebna stopa procijepljenosti stanovništva od najmanje 95 posto, i to s dvije doze. U 2015. godini u 15 od 23 europske države procijepljenost s dvije doze bila je ispod 95 posto, a procijepljenost jednom dozom podbacila je ciljani postotak u 12 od 27 promatranih država.


Istodobno, zagovornici prava na slobodno odlučivanje o cijepljenju djece započeli su jučer prikupljanje potpisa na Deklaraciji  o važnosti poštovanja prava na slobodni i informirani pristanak na cijepljenje.


Deklaracijom se, pozivajući se na međunarodne konvencije i domaće propise, od institucija traži da žurno prestanu s kršenjem ovog temeljnog prava pacijenata i omoguće roditeljima samostalno odlučivanje o tome hoće li cijepiti dijete. Zdravstveni radnici nisu i ne mogu biti zakonski zastupnici djece, poručuju iz Građanske inicijative Cijepljenje – pravo izbora, te Deklaracijom traže od zdravstvenih vlasti da osiguraju edukaciju pacijenata i zdravstvenih radnika o važnosti poštivanja prava na slobodni informirani pristanak o svakom postupku, pa i cijepljenju djeteta.


Ministar zdravstva Milan Kujundžić nedavno je najavio da će u slučaju širenja epidemije ospica provesti docjepljivanje stanovništva, ali na naše pitanje je li izvješće ECDC-a signal za takve mjere, nije odgovorio.