Izbor zašao u ulicu koja se čini slijepom

Sve izglednija propast natječaja na Prisavlju: HRT ostaje obezglavljen, dogovor o ravnatelju sve dalje

Siniša Pavić

Padne li natječaj, Markoti ostaje mandat v.d. do 10. svibinja, novi natječaj do tada teško da će biti okončan taman da HRT ostane i opet obezglavljen na neko vrijeme, pa još tu negdje oko lokalnih izbora i s programskim ladicama koje su sve praznije i praznije jer sve stoji.



ZAGREB   »S političarima ne idem na ručkove. Nisam nikad, niti ću«, kratko nam je kazao v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Blago Markota nakon što se u tisku pojavila informacija da je u nedjelju osobno dočekao glavnog tajnika Mosta Nikolu Grmoju, a onda i s njim ručao.  Kaže, slučajno su se sreli na hodniku HRT-a dok je Grmoja išao Aci Stankoviću u emisiju, a Markota put članova Nadzornog odbora HRT-a.


No, i ova crtica ilustrira kako je izbor za glavnog ravnatelja HRT-a dotjerao u ulicu koja se sve više čini slijepom. Jer, od vremena za izbor glavnog ravnatelja u zadanim rokovima preostala su ravno dva dana. Sabor, naime, sljedeći tjedan ne zasjeda, sastati se neće do 1. ožujka, a 45 dana koliko ih zastupnici imaju za odabir ravnatelja tada taman istječe. Zadnja šansa da zastupnici glasuju o ravnatelju je ovaj petak, no preduvjet je da Odbor za medije predloži kandidata, ali se taj isti Odbor uporno ne saziva, kao da se namjerno čeka da vrijeme prođe i da se natječaj sam od sebe uruši.


Padne li natječaj, Markoti ostaje mandat v.d. do 10. svibinja, novi natječaj do tada teško da će biti okončan taman da HRT ostane i opet obezglavljen na neko vrijeme, pa još tu negdje oko lokalnih izbora i s programskim ladicama koje su sve praznije i praznije jer sve stoji.U finišu ove sapunice pojavila se i tema plaća i koeficijenata. Buru su podigli napisi kako je Markota svom prethodniku Siniši Kovačiću, a onda i nekolicini drugih, bivših visokorangiranih HRT-ovaca, udijelio koeficijent 16, onaj mentorski, najviši, koji znači plaću od oko 16.000 kuna.

Novinarke i urednice Sanja Mikleušević Pavić i Maja Sever tako su za jučerašnjeg skupa na kojem se krenulo u osnivanje radničkog vijeća HRT-a, javno pitale Markotu da objasni po kojim kriterijima i za koje to zasluge se dijele koeficijenti. Markota je odgovorio da se radi o trenutačnom stanju do 30. ožujka i nove sistematizacije koje nije bilo na HRT-u godinama. Novinarke traže da se onda privremeno podigne plaća i zaposlenicima s koeficijentima 3.5 i plaćom od 3.500 kuna. Markota odgovara kako cilj sistematizacije i novog kolektivnog ugovora o kojem su pregovori započeli, i jest da se osigura veće sigurnost zaposlenika i uvođenje jasnih kriterija kako 80 posto zaposlenika HRT-a ne bi i dalje imalo plaću ispod državnog prosjeka.