Strateški partner

Sve će se znati do kraja mjeseca: U Tvornicu željezničkih vozila Gredelj ulazi ruski kapital?

Gabrijela Galić

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

Čeka se obvezujuća ponuda hrvatsko-ruskog konzorcija, u kojem su domaći KF Partners i moskovski LocoTech global tradeing LLC



ZAGREB Hoće li Tvornica željezničkih vozila Gredelj (TŽV Gredelj), nakon šest godina stečaja, dobiti strateškog partnera moglo bi biti poznato do kraja rujna. Upravo je to krajnji rok do kad bi hrvatsko-ruski konzorcij, u kojem su domaći KF Partners i moskovski LocoTech global tradeing LLC, trebali dostaviti obvezujuću ponudu za TŽV Gredelj. Naime, taj konzorcij kao i tvrtka Lincoln Transport LTD jedini su, nakon provedenog dubinskog snimanja poslovanja Gredelja dostavili obvezujuće ponude. No, konzorcij je zatražio dodatni rok od tri mjeseca za analizu poslovanja TŽV-a što mu je i odobreno. Prema odgovoru koji smo dobili iz TŽV Gredelj, dubinsko snimanje upravo traje.


Koncem prošle godine objavljen je javni poziv investitorima ili strateškim partnerima za iskazivanje interesa i davanje ponude za ulaganje ili dokapitalizaciju TŽV-a Gredelj. Pristiglo je sedam ponuda, a Odbor vjerovnika odbacio je ponudu HŽ Putničkog prijevoza, vlasnika TŽV-a Gredelj, jer nije bila u skladu s uvjetima javnog poziva. Preostalih šest zainteresiranih ulagača do kraja svibnja ove godine trebalo je obaviti dubinsku analizu i predati obvezujuće ponude s iskazanim iznosom ulaganja. U tom krugu samo su Lincoln Transport i konzorcij investitora KF Partners i LocoTech dostavili obvezujuće ponude za ulaganje ili dokapitalizaciju.


Prema podacima iz kvartalnog izvješća koje stečajni upravitelj dostavlja Trgovačkom sudu, ponuda Lincoln Transporta teška je 45 milijuna eura, ali ta kompanija nije dostavila bankarsku garanciju, već je navela da ranije dostavljeni dokaz o posjedovanju kapitala i dalje vrijedi. Konzorcij, pak, nudi iznos od 47 milijuna eura. No, taj bi iznos mogao biti umanjen ili uvećan za deset posto, što ovisi o rezultatima dodatne dubinske analize koja traje.