Istraživanje Centra za mirovne studije

Svaki treći Hrvat zadrti ksenofob

Glas Slavonije

U najvećoj mjeri negativne stavove izražavaju prema Romima (do 44%), a u najmanjoj prema doseljenicima iz zemalja zapadne EU (do 14%).



ZAGREB Centar za mirovne studije objavio je istraživanje o ksenofobiji koje je u svibnju i lipnju ove godine proveo Target d.o.o. na nacionalno reprezentativnom uzorku od 800 punoljetnih građana Hrvatske.


Istraživanje je pokazalo da građani Hrvatske u različitom postotku izražavaju ksenofobiju prema određenim manjinskim skupinama, ali ukupan udio u većini slučajeva kreće se iznad 20 posto.


 U najvećoj mjeri negativne stavove izražavaju prema Romima (do 44%), a u najmanjoj prema doseljenicima iz zemalja zapadne EU (do 14%).




Ostale skupine nalaze se između ovih vrijednosti. Zanimljivo je da građani u prilično velikom postotku ksenofobiju izražavaju prema skupinama s kojima imaju iskustva suživota (npr. prema Srbima do 38%), kao i onim skupinama s kojima još nisu dolazili u doticaj u većoj mjeri (npr. Kinezi do 32%, ili Arapi do 27%). Zabrinjava i visoki postotak ksenofobije prema općenitoj kategoriji tražitelja azila (do 37%).


 – Rezultati istraživanja pokazuju da građani Hrvatske deklarativno ne podržavaju diskriminaciju stranaca, podržavaju multikulturalizam i prosječno nemaju izrazite ksenofobne stavove. S obzirom na to da se u većini ispitivanih stavova bar polovina ispitanika odredila u smjeru prihvaćanja multikulturalnog društva te prihvaćanja nacionalnih manjina i doseljavanja stranaca, kao i poštivanja njihove ravnopravnosti u odnosu na građane RH, smatramo kako Hrvatska ima potencijala da se uspješno bori protiv diskriminacije, ističu iz Centra za mirovne studije. 

S druge strane, istraživanje je otkrilo i velik stupanj ksenofobije prema navedenim skupinama. Nezanemariv je udjel stanovništva koje osjeća da neke etničke, vjerske i druge skupine predstavljaju opasnost za Hrvatsku i njene građane, smatraju u Centru za mirovne studije.