Novo zaoštravanje

Svaki čas objava: Arbitražni sud još prije mjesec dana napisao presudu o hrvatsko – slovenskoj granici

Denis Romac



Dugoočekivana presuda arbitražnog suda o hrvatsko-slovenskoj granici prema našim informacijama napisana je i samo se čeka termin njezine objave. Prema informacijama naših slovenskih diplomatskih izvora, za koje nismo uspjeli dobiti službenu potvrdu u Zagrebu, arbitražni sud dovršio je svoj posao još prije mjesec dana, ali nije poznato što je odlučio.


Kontroverzna odluka dodatno će zaoštriti ionako zaoštrene hrvatsko-slovenske odnose, a u svjetlu skore objave arbitražne odluke valja gledati i aktualne razmirice između Ljubljane i Zagreba oko provedbe schengenske uredbe o sistematskim kontrolama na graničnim prijelazima na hrvatsko-slovenskoj granici.


Hrvatska je u ljeto pretprošle godine istupila iz arbitraže sa Slovenijom nakon arbitražnog skandala, kada su objavljene snimke o nelegalnom lobiranju slovenskog arbitra i agentice, očekujući da će se kompromitirani arbitražni sud samoraspustiti. Arbitražni sud, međutim, odlučio nastaviti rad do donošenja konačne odluke, a umjesto kompromitiranog slovenskog arbitra i hrvatskog arbitra koji se povukao iz postupka sud je imenovao nove suce, smatrajući da su time ispravljene ranije nepravilnosti.




Slovenija se već mjesecima priprema za razdoblje nakon objave arbitražne odluke, koju će pokušati implementirati svim sredstvima, pa i nediplomatskim potezima, o kojima svjedoči i najava slovenskog šefa diplomacije Karla Erjavca o otežavanju tranzita turista kroz Sloveniju. Uskoro valja očekivati i nove incidente na području spornog razgraničenja na moru, s obzirom na to da će slovenska strana učiniti sve kako bi se presuda implementirala u roku od šest mjeseci, kako je i predviđeno arbitražnim sporazumom, unatoč činjenici da je Hrvatska ne priznaje arbitražni sud, pa tako neće priznati ni arbitražnu presudu.