Provodi se nadzor

Svaka treća neprofitna udruga nije predala financijski izvještaj: HDZ-ova Nova pokoljenja dobila 7 mil. kuna, ali ne zna se od koga

Jagoda Marić

Obvezu podnošenja finacijskog izvješća imale su 34.392 neprofitne organizacije / Foto V. Karuza

Obvezu podnošenja finacijskog izvješća imale su 34.392 neprofitne organizacije / Foto V. Karuza

Izvještaj je predala i zaklada Nova pokoljenja, čijim novcem je navodno plaćena studija Ifo instituta za HDZ. Lani su primili 6,95 mil. kn, ali ne precizira se od koga



ZAGREB – Svaka treća neprofitna organizacija u Hrvatskoj nije na vrijeme ispunila svoju zakonsku obvezu i nije Ministarstvu financija predala financijski izvještaj za 2015. godinu. Takvu obvezu imale su 34.392 organizacije koje su upisane u Registar neprofitnih organizacija koji se vodi pri Ministarstvu financija. U predviđenom roku to nije učinilo 11.375 organizacija, odgovorilo je na naš upit to ministarstvo.


Ministarstvo financija krenulo je u nadzor kod neprofitnih organizacija koje nisu izvršile propisanu obvezu i na svojim je mrežnim stranicama upozorilo da zakon propisuje i kazne za organizacije koje ga ne poštuju. Kazne mogu biti i do 200 tisuća kuna za neprofitne organizacije, te do 20 tisuća kuna za osobe koje su zakonski zastupnici tih organizacija.


Upis u registar


Određeno je to Zakonom o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija koji se primjenjuje od 1. siječnja 2015. godine i prema kojem je upis u Registar, a prema tome i predaja izvješća, obvezna za sve domaće i strane udruge i njihove saveze, zaklade, fundacije, ustanove, umjetničke organizacije, komore, sindikate, udruge poslodavaca i sve druge pravne osobe kojima temeljni cilj nije stjecanje dobiti. Zakon se odnosi i na političke stranke u dijelu koji se tiče vođenja poslovnih knjiga i upis u Registar.




Vjerske zajednice dužne su dostaviti izvještaj samo o potrošnji proračunskih sredstava, a na njih se odnose i odredbe koje dopuštaju kontrolu na licu mjesta državi ili lokalnim jedinicama koje su im dale ta sredstva.



Teško da će Sektor za financijski i proračunski nadzor uspjeti »odraditi« kontrolu u baš svim organizacijama koje nisu predale izvješće. Na naše pitanje u koliko će organizacija provesti nadzor iz Ministarstva financija odgovaraju da su neprofitne organizacije uključene u nadzor koji će se izvršavati u idućem razdoblju, a sukladno kriterijima i prioritetima za obavljanje nadzora kao i mogućnostima Sektora s obzirom na to da se u popisu navodi broj od sveukupno 11.375 neprofitnih organizacija koje nisu ispunile svoju zakonsku obvezu predaje financijskih izvješća za 2015. godinu. Napominju i to da »postoji mogućnost da je među upisanim neprofitnim organizacijama jedan broj onih koje nisu više aktivne, a za koje Ministarstvo financija do danas nije zaprimilo obavijest o brisanju koju dostavlja Ministarstvo uprave«.



Prema posljednjim procjenama, jer preciznih podataka nema, neprofitne organizacije upisane u Registar, kad se isključe Hrvatske vode ili Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata, imaju godišnje prihode veće od deset milijardi kuna, a više od polovice sredstava stiže iz proračuna.


ZHDZ i Nova pokoljenja


Svoju obvezu, vidi se iz Registra, ispunile su dvije neprofitne organizacije koje su posljednjih dana izazivale pažnju javnosti, a riječ je o HDZ-ovoj Zakladi Hrvatskog državnog zavjeta (ZHDZ) i zakladi Nova pokoljenja, koju kao i tvrtku Migrit solarna energija vodi Oksana Dvinskykh. Tjednik Nacional nedavno je objavio da su Nova pokoljenja ZHDZ-u donirala 2,6 milijuna kuna. Davor Ivo Stier potvrdio je da je ugovor o donaciji imao odredbu o tajnosti.


Prema izvješću iz Registra ZHDZ je u prošloj godini dobio 2,84 milijuna kuna donacija, što je oko 800 tisuća više nego godinu dana ranije. Donacije su, navode u izvješću, primili od trgovačkih društava i pravnih osoba, što mogu biti i druge zaklade. Rashodi su im bili nešto veći, oko 3,5 milijuna kuna, pa su u toj godini poslovali s gubitkom, ali izvješće otkriva i da su u tom trenutku imali preneseni višak sredstava od 7,9 milijuna kuna iz ranijih razdoblja. Nakon pokrića gubitka taj višak je pao na 7,5 milijuna kuna.


Što se tiče Novih pokoljenja, ta zaklada u svom izvješću ističe da je u prošloj godini imala 6,95 milijuna kuna donacija, što je gotovo pet milijuna kuna više nego godinu dana ranije. No, ne preciziraju tko su izvori tih donacija. Nisu to ni prihodi od državnog proračuna, ni pravnih osoba, ni građana, ni poduzeća, nego ih tek navode kao »ostale prihode od donacija«. Istovremeno Nova pokoljenja su u prošloj godini dala pet milijuna kuna donacija, što je 3,4 milijuna kuna više nego godinu dana ranije.