Rasprava u parlamentu

Svađa oko plutajućeg LNG terminala u Saboru; KLARIĆ (HDZ) “A gdje će mladi raditi ako smo protiv svega”

Zlatko Crnčec

Tomislav Klarić, Foto: V. KARUZA

Tomislav Klarić, Foto: V. KARUZA

Ja se sjećam dana svoje mladosti kada je u Rijeci dimilo na desetine dimnjaka, ali su i desetine tisuća radnika ulazile u tu Rijeku i negdje radili, rekao je Tomislav Klarić



Saborski zastupnik Željko Jovanović (SDP) rekao je u srijedu u Saboru da je sama najava donošenja posebnog zakona o plutajućem LNG terminalu “ozakonjenje kršenja Ustava, kršenja svih pozitivnih zakonskih propisa koji se odnose na strateške projekte”.


– Naravno govorim o takozvanom lex LNG-u. Odmah vidim zašto se najavljuje novi lex LNG protiv kojeg je prosvjedovalo nekoliko tisuća stanovnika Omišlja, Krka, Rijeke i Primorsko-goranske županije. Članak 7. se propisuju kriteriji koji se moraju ispuniti da bi nešto bio strateški projekt.


A prvi kriterij koji se navodi je važeći prostorni plan i usklađenje sa važećim prostornim planom. Prema tome plutajući LNG koji se sada gura nije u skladu sa prostornim planom općine Omišalj koja je podržala i prihvatila i Primorsko-goranska županija i nadležno ministarstvo.




Još jedanput pozivamo Vladu da uspostavi konstruktivni dijalog sa Općinom Omišalj i PGŽ-om kako ne bi silovala demokraciju i radila protiv interesa građana Krka, Omišlja i PGŽ-om, rekao je Jovanović tijekom saborske rasprave o Zakonu o strateškim investicijskim projektima.


Ivan Lovrinović (PH) rekao je da se “u Omišlju namjerava graditi plutajući terminal, a ova plutajuća Vlada ne zna i neće javnosti predočiti o čemu je riječ. Taj projekt će koštati oko 600 milijuna eura. Oko 100 milijuna eura osigurala je Europska komisija, a nitko ne zna od kud će doći ostatak”.


Ivan Vilibora Sinčić (ŽZ) optužio je MOST da je njegov ministar Slaven Dobrović u lipnju 2016. na sjednici Vlade podržao plutajući LNG terminal, a sada je njegova stranka protiv takvog rješenja.


– Kako vi koji ste znanstvenik koji se cijeli život bavite zaštitom okoliša niste mogli znati što se događalo sa sličnim terminalom u Jadranskom moru na talijanskoj obali. Je li vas provela politika ili pritisak HDZ-a, rekao je Sinčić.


Dobrović mu je odgovorio da je MOST pristao na promjenu koncepcije s kopnenog na plutajući terminal temeljem dva kriterija – brzina realizacije i imovinsko pravni problemi na kopnu”.


– Plutajući terminal treba realizirati bez štetnog utjecaja na okoliš, rekao je Dobrović.


Tomislav Klarić (HDZ) upitao se gdje će mladi raditi kada “nećemo hidrocentralu, događaju se događanja naroda i prosvjedi, nećemo LNG terminal”.


– Najprije dok su na vlasti hoće plutajući, kada nisu na vlasti udri hoćemo kopneni. Nećemo dimnjake, nećemo ništa. Pa gdje će ti mladi raditi? Ajde se vi prošetajte malo navečer po Omišlju pa si nađite koliko je kafića otvoreno da uopće možete kavu popiti negdje. Ne samo Omišalj, nego Crikvenica ili bilo koji drag. Ja se sjećam dana svoje mladosti kada je u Rijeci dimilo na desetine dimnjaka, ali su i desetine tisuća radnika ulazile u tu Rijeku i negdje radili.


Gdje će raditi mladi ljudi, rekao je Klarić.


Jovanović je zaključno naglasio da “Omišalj, Krk, PGŽ-om nisu protiv LNG terminala, ali se zalažu za kopneni LNG terminal jer je tako odlučeno 2015.. I tada je rečeno da će gradnjom kopnenog LNG terminala zaposliti se preko 400 ljudi iz građevinske operative, da će se povećati GDP za 0,5 posto. A plutajući je sada ubačen kao kukavičje jaje, rekao je Jovanović.