Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Prva obljetnica smrti

Sutra u Zagrebu razgovor u čast Slavka Goldsteina; govorit će Stipe Mesić i Ivica Đikić

Snimio Nenad REBERŠAK
Snimio Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 12. rujan 2018. u 11:32 2018-09-12T11:32:47+02:00

Skup će se održati u 11 sati u dvorani Müller Kina Europa, a ulaz je slobodan

ZAGREB U povodu prve obljetnice smrti zagrebačkoga i hrvatsko-židovskog intelektualca Slavka Goldsteina, koji je preminuo na sutrašnji dan 2017, u Zagrebu će sutra biti održan javni razgovor o radu i nasljeđu tog izdavača, pisca, publicista i svestranog humanističkog intelektualca.

Skup će se održati u 11 sati u dvorani Müller Kina Europa, a ulaz je slobodan. Osobno sjećanje na Slavka Goldsteina iznijet će njegov brat Danijel Ivin, dok će Slavkovi sinovi Pavle i Ivo govoriti o utjecaju povijesnih zbivanja na njihova oca, kao i o  njegovu izdavačkome te historiografskom radu.

Saborski zastupnici Vesna Pusić i Milorad Pupovac govorit će o Goldsteinu kao "intelektualcu slobode" i "intelektualcu manjine", a novinar i pisac Ivica Đikić podsjetit će na Goldsteinov spisateljski i novinarski rad.

Bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić, pak, iznijet će svoje poglede na Goldsteinov opći doprinos liberalizaciji Hrvatske.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Karlovcu. U Drugome svjetskom ratu bio je partizan, a poslije rata na javnoj sceni Hrvatske i Jugoslavije pedeset je godina djelovao kao ugledni izdavač, pisac, novinar i publicist.

Kao urednik, objavio je mnoga kapitalna djela hrvatske kulture. Suosnivač je Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS), prve demokratske stranke poslije Drugoga svjetskog rata u Hrvatskoj.

Zapamćen je kao uporan i rječit protivnik svake isključivosti te zagovornik socijalno osjetljivog liberalnog društva, parlamentarne demokracije, demokratskih sloboda i tolerancije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.