Konačno stiže zima

Sutra se očekuje snijeg u većem dijelu Hrvatske, HAC i MUP upozoravaju vozače

P. N.

Foto HAC

Foto HAC

Iz policije upozoravaju kako bi moglo doći i do poledice, koja produljuje zaustavni put prilikom kočenja, pa lako dovodi do gubitka kontrole nad vozilom. Najavili su intenzivan nadzor prometa na velikom broju lokacija, u koji će uključiti maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika



ZAGREB – Prema vremenskoj prognozi DHMZ-a zima će konačno stići u Hrvatsku, te se ponajviše u subotu očekuje snijeg u većem dijelu unutrašnjosti. Također MUP i HAC upozoravaju vozače na oprez i obveznu zimsku opremu. 


U subotu umjereno do pretežno oblačno, od sredine dana u središnjoj te osobito gorskoj unutrašnjosti mjestimice sa snijegom i susnježicom uz stvaranje snježnog pokrivača. Na većem dijelu Jadrana kiša, češće na sjevernom dijelu, a na jugu će se zadržati uglavnom bez oborine.


Vjetar na kopnu uglavnom slab. Na Jadranu će zapuhati umjereno do jako jugo i istočnjak, kasno poslijepodne će na sjevernom dijelu okrenuti na buru i jačati.


Najniža jutarnja temperatura zraka od -4 do 0, na Jadranu od 5 do 10, a najviša dnevna od -1 do 3 na kopnu te od 9 do 14°C duž obale, na otocima i u unutrašnjosti Dalmacije.U unutrašnjosti još u nedjelju prijepodne ponegdje susnježica i snijeg. Potom umjereno do pretežno oblačno, no uglavnom bez oborine, u utorak uz maglu. U nedjelju će zapuhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar koji će u utorak oslabjeti. Na Jadranu u nedjelju ujutro mjestimice kiša potom prestanak oborine i djelomice, u utorak i pretežno sunčano.

Puhat će umjerena i jaka bura, na sjevernom dijelu s olujnim udarima, u utorak u postupnom slabljenjuHrvatske autoceste (HAC) i Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) upozorili su u petak vozače da zbog najavljenih snježnih padalina budu oprezniji u prometu i da provjere tehničku ispravnost svojih vozila prije odlaska na put.


»Prema prognozi DHMZ-a, tijekom vikenda u svim dijelovima zemlje očekuje se snijeg. Apeliramo na vozače da spremni krenu na put te da svoju vožnju prilagode uvjetima na autocesti«, stoji u priopćenju HAC-a.


Dodaju kako su zimske službe HAC-a spremne, ali potrebna je i dodatna odgovornost samih vozača.


Apeliraju na vozače da prije puta provjere stanje na cestama, da ne kreću bez zimske opreme na put te da ne pretječu ralice na cestama.


Iz policije upozoravaju kako bi moglo doći i do poledice, koja produljuje zaustavni put prilikom kočenja, pa lako dovodi do gubitka kontrole nad vozilom.


Najavili su intenzivan nadzor prometa na velikom broju lokacija, u koji će uključiti maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika.


MUP upozorava da prije vožnje treba dodatno provjeriti tehničku ispravnost vozila, a posebno stanje i ispravnost guma. Vozila treba opremiti zimskim gumama koje najbolje prianjaju na snježni ili zaleđeni kolnik.