Zasad bez rješenja

Šustar se premišlja i odugovlači oko dekana Previšića, novi plenum na Filozofskom u ponedjeljak

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Goran Stanzl / PIXELL

Foto Goran Stanzl / PIXELL

Premda je Šustar najavio da će »presjeći« problem s Previšićevim statusom u najkraćem roku, tražena je dodatna dokumentacija s FF-a  u njegov ured, kako se doznaje, stigla poslijepodne



ZAGREB Dok ministar Predrag Šustar uz pomoć pravnih stručnjaka ispituje zakonitost nastavka rada dekana Vlatka Previšića na zagrebačkom Filozofskom fakultetu u dobi od 71 godine, druga sveučilišta čvrsto su regulirala pravila produljenja ugovora o radu profesorima koji napune 65 godina života i steknu uvjete za mirovinu. Tako na Sveučilištu u Rijeci, na primjer, dekanom uopće ne može postati netko tko bi u mandatu prešao zakonsku granicu umirovljenja od 65 godina, a za produljenje ugovora ostalim djelatnicima potrebna je posebna, čvrsta argumentacija i odobrenje sveučilišnog Senata.


– Razradili smo vrlo jasne kriterije, tako da nema varanja. Potreba za produljenjem ugovora uvijek postoji, ali fakultet, da bi se tako što odobrilo, mora dokumentirati da se radi o aktivnom profesoru i znanstveniku. Ne treba nikoga potjerati zbog njegovih godina ako radi i doprinosi ustanovi koja ga zapošljava, glupo se rješavati kvalitetnih ljudi, ali s druge strane treba napraviti mjesta i za mlade – tumači politiku riječkog sveučilišta rektor Pero Lučin. 


Ove je godine tako odobrenje Senata za rad nakon navršenih 65 godina života dobilo samo troje riječkih profesora. Svaki se nedovoljno dobro argumentiran zahtjev za produljenjem radnog odnosa na Senatu uredno odbije.  Dekana koji su prema zakonu s obzirom na životnu dob već mogli biti u mirovini, na riječkim fakultetima nema. Zaključak je Senata Sveučilišta u Rijeci, doduše neformaliziran u aktima Sveučilišta, da svi oni koji pune 65 godina ne idu u izborni mandat tijekom kojeg bi prešli tu dobnu granicu. »Senat je tako odlučio, i toga se pridržava, upravo zato da se ne ulazi u sive zone«, navodi Lučin.




Premda je Šustar najavio da će »presjeći« problem s Previšićevim statusom u najkraćem roku, tražena je dodatna dokumentacija s FF-a  u njegov ured, kako se doznaje, stigla poslijepodne. Dodatno mu je očitovanje o  slučaju poslao i rektor Damir Boras. Za stručnjake radnog prava s kojima smo razgovarali nema dvojbe da Previšić mora u mirovinu, no to ne znači da će Šustarovi savjetnici procijeniti isto.


Studenti FF-a spremni su, ako Šustar presudi u korist Previšića, blokirati fakultet. Novi je plenum najavljen za ponedjeljak, a tada će se, ako se okolnosti ne promijene, pokrenuti blokada  fakulteta. Podrška studentima FF-a počela je stizati s drugih fakulteta, a za  rješavanje krize založila se i udruga Universitas, pozivajući na mirno rješavanje problema.


– Neprihvatljivo je da na bilo kojoj visokoškolskoj instituciji vlada atmosfera straha, neprijateljstva i sukoba. Pozivamo dekana Vlatka Previšića i rektora Damira Borasa, da pokažu odgovornost spram nastale situacije i aktivnu suradnju sa studentima i djelatnicima FF-a u njezinu mirnom rješavanju. MZOS je dužan voditi računa o zakonitom i neometanom radu visokoškolskih institucija, pri čemu pozivanje na autonomiju sveučilišta nije razlog rezerviranom stavu – poručuju. Reagirali su i na Glasnovićev ispad, pozivajući ključne instance, od predsjednice države do članova Rektorskog zbora i fakultetskih vijeća, da zaštite studente i profesore FF-a od govora mržnje i poticaja na fizičko nasilje.