"Sraz" ekstremne desnice i ljevice

Susret prošao bez incidenata: Okončano postrojavanje stranačke vojske AHSP-a i prosvjed Radničke fronte u Zagrebu

Siniša Pavić

Snimio Siniša PAVIĆ

Snimio Siniša PAVIĆ

Uz žestoke zvižduke i tuljenje sirene sa strane Radničke fronte domoljubna vojska AHSP-a, njih 23, položili su prisegu. U njoj su se između ostalog obvezali da će se primjerice boriti i za izlazak Republike Hrvatske iz Europske unije, a onda im se u poduljem govoru obratio i njihov predsjednik Keleminec. Kako reče, "velik je ovo dan" za sve njih, a kako je podučio novinare, "nisu oni ustaše ni fašisti već su domoljubi"



Na centralnom gradskom zagrebačkom trgu u 11:30 nije bilo ni stranačke vojske Autohtone hrvatske stranke prava a ni Radničke fronte koja je najavila kontraprosvjed prvaškom postrojavanju.


Na trgu je u to doba bilo najviše pripadnika specijalne policije, građana koji su obavili nedjeljnu kupovinu na Dolcu i novinara.


Početak “sraza” bio je zakazan za petnaestak minuta kasnije.




Pet minuta prije najavljenog termina stranačka vojska AHSP-a, njih dvadesetak, predvođeni čelnikom Draženom Kelemincom došetali su na trg.


Svi su odjeveni u crno.


Na trg su došli i predstavnici Radničke fronte, kojih ima ih nešto više nego Keleminčeve vojske. Razapeli su tranparent “Ujedinjeni protiv fašizma” i “protiv ustaštva – fašizma”. Sve više je građana koji su zastali na trgu.


Između tih dvije grupa su snage interventne policije.


Pripadnici Radničke fronte skandiraju “Ustaše, četnici, zajedno ste bježali”.


Dok je Radnička fronta vikala “Van iz Zagreba” i dok se pjevala “Bandiera rossa”, Dražen Keleminec je dao izjavu za medije.


 Na pitanje je li njegova stranka proustaška, rekao je da nije nego da je domoljubna. Dodao je da to izmišljaju oni koji na račun toga dobivaju financijska sredstva iz proračuna i inozemstva.


Pitali su ga i za činjenicu da štuje ustaški pozdrav “Za dom spremni”, na što je odgovorio da je to stari hrvatski pozdrav te da to nikome nije smetalo kad se uz taj pozdrav ginulo u Domovinskom ratu.


Optužio je Radničku frontu za okupljanje bez da za to ima valjanu dozvolu.


Uz žestoke zvižduke i tuljenje sirene sa strane Radničke fronte domoljubna vojska AHSP-a, njih 23, položili su prisegu. U njoj su se između ostalog obvezali da će se primjerice boriti i za izlazak Republike Hrvatske iz Europske unije, a onda im se u poduljem govoru obratio i njihov predsjednik Keleminec.


Kako reče, “velik je ovo dan” za sve njih, a kako je podučio novinare, “nisu oni ustaše ni fašisti već su domoljubi”.


Točno u 12:30 stranačka vojska AHSP-a odmarširala je s Trga bana Jelačića.


Druga ih je strana pozdravila s “Doviđenja”.


“Vojska” je krenula na grob Ante Starčevića, polako se razilazila i Radnička fronta, a i pripadnici interventne policije su se brzo razišli.


Najvažnije od svega je da osim verbalnih čarki nije bilo nikakvih incidenata.