Žabe i medvjedi za izbijanje konkurencije

Sumnjiv posao sa ‘životinjskim kontejnerima’: U Hrvatskoj ih može isporučiti samo jedna tvrtka

Danko Radaljac

U riječkom parku Prof. Vinka Frančiškovića  postavljen je  kontejner u obliku medvjeda

U riječkom parku Prof. Vinka Frančiškovića postavljen je kontejner u obliku medvjeda

Prošle godine su najmanje četiri grada provela javni natječaj u kojem se tražilo da ponuditelj u asortimanu ima i kontejnere za smeće u obliku životinja. Može ih isporučiti samo sesvetska tvrtka Gradatin



ZAGREB  Zbog europskih normativa, Hrvatska ove godine mora unijeti promjene u upravljanje otpadom, što primarno znači da je potrebno uvesti nove kontejnere za smeće, koji omogućuju sortiranje smeća. Radi se o velikom i vrijednom komunalnom poslu koji se obavlja u tišini, a pojedine komunalne zajednice imaju zanimljivu praksu kod ovih javnih nabava.


Naime, nekoliko lokalnih samouprava, odnosno komunalnih poduzeća u vlasništvima gradova, raspisalo je javne natječaje čije uvjete može ispuniti samo jedno poduzeće – sesvetski Gradatin. Radi se o kontejnerima za smeće u obliku životinja, koje ne proizvodi Gradatin, ali ih jedini nudi u svojim prodajnim materijalima. Kako niti jedna druga tvrtka koja se bavi prodajom kontejnera za smeće nema u svojoj ponudi ovakav asortiman, kod ovakvih natječaja pobjeda je do sada uvijek bila Gradatinova, koji je najčešće i jedini »takmac«.


Jedan ponuditelj


Lani su najmanje četiri grada provela javni natječaj u kojem se tražilo da ponuditelj u asortimanu ima i kontejnere u obliku životinja. To možda i ne bi bio toliki problem da su različite proizvode podijelili u grupe, pa da »obične« kontejnere nude i druge tvrtke. Kompletna nabava ide kroz jednu točku te se može ponuditi samo kompletan traženi asortiman, što može ispuniti samo jedan ponuđač, što u konačnici dovodi do toga da se cijena ne može spuštati.





Krajem prošle godine i Rijeka je riješila pitanje nabave novih kontejnera i kanti za smeće. No, u natječaju za to nisu tražene posebne posude »životinjskog« oblika, tako da su za posao čija je vrijednost šest milijuna kuna stigle čak četiri ponude.



Najskuplji natječaj bio je komunalnog poduzeća »Pula Herculanea«, koje je tražilo ukupno 7.000 kontejnera i kanti za smeće. Od toga, samo 15 je trebalo biti u obliku životinja, i to medvjeda, žaba i dupina. Jedini distributer baš takvih kanti u obliku životinja je Gradatin, tako da je bio i jedini ponuditelj. Pula je troškove procijenila na milijun kuna, a ponuda je na kraju iznosila  – 991 tisuću kuna. Ista stvar se dogodila i u Gospiću, gdje je natječaj bio 50-tak tisuća kuna manji, a traženo je tek šest kanti u obliku životinja.


Korenica je natječaj raspisala 12. lipnja 2014. godine, a traženo je 4.035 kanti i kontejnera, od čega tek 12 je trebalo biti u obliku životinja. Ni oni nisu razdvojili natječaj, i kod njih je bio samo jedan ponuditelj, predvidjeli su 820 tisuća kuna troškova za ovu nabavu, a punuditelj je tražio 796 tisuća.


Poseban je slučaj Pakrac, koji je raspisao natječaj za ukupno 1.070 posuda za zbrinjavanje otpada, od čega je tek šest bilo u obliku životinja. Novi list je od njih uspio dobiti i dodatno bizarnu informaciju. Natječaj je, jasno, kao jedini ponuditelj dobio Gradatin, predviđeni troškovi su bili 480 tisuća kuna, a ponuda je iznosila 466.500 kuna. Iz pakračkog i lipičkog komunalnog poduzeća (imaju zajedničko) stiglo je telefonsko pojašnjenje kako se radilo o potrebi nabavljanja takvih kontejnera za dječja igrališta, škole i vrtiće.


Sufinancirana nabava


 Upitani zašto nisu razdvojili nabavu u grupe, čime bi zasigurno postigli manju cijenu običnih kanti i kontejnera, dobili smo odgovor kako im je Fond za zaštitu okoliša naložio ovakvu praksu. Fond, odnosno državni proračun, sufinancira veći dio ovih nabava. Iz Pakraca smo dobili i dodatnu  informaciju – oni su nakon natječaja kupili još nekoliko komada »životinjskih« kontejnera, jer su zaključili da im nedostaje! Na upit zašto to nisu napravili i prije natječaja, čime bi uštedjeli veliki novac, odgovora nije bilo.


Pokušali smo doći i do komentara nadležnih u Fondu za zaštitu okoliša, no ni nakon tri tjedna nisu odgovorili na upite. Samo u ova četiri slučaja lani je utrošeno oko 3,2 milijuna javnog novca, a da je bilo više ponuđača, ušteda bi sigurno bila zamjetljiva. Zanimljivo je kako se i jedno od poduzeća koje nije moglo ući u konkurenciju zbog »veselih« kontejnera službeno žalilo Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, i to baš za natječaj u Gospiću. No, Državna komisija zaključila je kako nema dokaza da su kontejneri u obliku žaba, medvjeda i dupina nabavljivi samo za Gradatin, unatoč činjenici da ih konkurencija ne može nabaviti. Također, Komisija je pojasnila u svojoj odluci kako naručitelji, u ovom slučaju komunalna poduzeća lokalnih zajednica,  samo mogu, a ne da moraju, natječaj podjeliti po grupama. Stoga na kraju ispada da ovakva praksa nije nezakonita i nepravilna, tek neracionalna po pitanju javnog novca.