Sumnjivo poslovanje banke NKBM

Sumnja u pranje novca: Slovenska istraga oko poslova mariborske banke u Hrvatskoj

Hina

Po navodima Slovenske televizije i mariborskog dnevnog lista »Večer«, od suda se traži istraga protiv pet fizičkih osoba, bivšeg direktora Kovačiča i još četvorice drugih slovenskih državljana, a prijavljeno je i pet hrvatskih državljana. Oni su navodno osumnjičeni za pranje novca preko NKBM-ovih tvrtki-kćeri, osnovanih u Hrvatskoj, a uglavnom je riječ o nekretninskim poslovima



LJUBLJANA Slovensko tužiteljstvo podnijelo je okružnom sudu u Mariboru zahtjev za pokretanje sudske istrage o spornim poslovima Nove kreditne banke Maribor (NKBM) u Hrvatskoj u vrijeme kad ju je vodio smijenjeni direktor Matjaž Kovačič, objavili su u utorak slovenski mediji.


Po navodima Slovenske televizije i mariborskog dnevnog lista »Večer«, od suda se traži istraga protiv pet fizičkih osoba, bivšeg direktora Kovačiča i još četvorice drugih slovenskih državljana, a prijavljeno je i pet hrvatskih državljana.


Oni su navodno osumnjičeni za pranje novca preko NKBM-ovih tvrtki-kćeri, osnovanih u Hrvatskoj, a uglavnom je riječ o nekretninskim poslovima. Kako navode slovenski mediji, sumnja se da je banka koju je zbog loših kredita i sumnjivih plasmana morala dokapitalizirati država u spornim poslovima u Hrvatskoj bila oštećena za 30 milijuna eura, a Kovačič i njegovi bivši suradnici terete se za zloporabu položaja.




»Večer« navodi da su po njihovim informacijama predstavnici malih hrvatskih tvrtki koje su se bavile otkupom zemljišta u korist slovenske banke bili povezani s tadašnjim direktorom Kovačičem i direktorom Microconsulta Tomislavom Blagusom te da su hrvatske posredničke tvrtke novac kojima je Microconsult kupovao zemljišta doznačivali na nerezidentne račune fizičkih osoba u Austriji i Švicarskoj.


Krajnji korisnici tih transakcija, navodi Večer, navodno su bili tada ugledni zaposlenici NKBM-a iz direktorova kruga, a zabilježno je i pet tisuća »neobjašnjenih podizanja gotovine« s računa u inozemstvu.


Na kraju dugog lanca transakcija prema Austriji i Švicarskoj navodno su po nalazima kriminalista bili ljudi iz banke bliski direktoru Kovačiču, koji je u javnosti više puta zanijekao da je bio upoznat sa spornim poslovima u Hrvatskoj i cijenama koje su se plaćale za poslove otkupa zemljišta.