Ministar bez komentara

Sukobili se zbog potvrde o imovini? Lalovac ne želi potvrditi prijavu DORH-u

Jagoda Marić

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

Nema govora o bilo kakvoj neprimjerenoj komunikaciji od strane g. Bože Prke a koja bi se mogla shvatiti kao prijetnja, PBZ



ZAGREB  Ministar financija Boris Lalovac jučer nije želio odgovarati na pitanja novinara je li predsjednika uprave Privredne banke Zagreb Božu Prku prijavio DORH-u zbog prijetnji.  Iako se već danima neslužbeno spekulira o tome da je Lalovac prijavio jednog hrvatskog bankara zbog prijetnji, on je u razgovoru za Večernji list otkrio da je telefonski izvijestio Dinka Cvitana, glavnog državnog odvjetnika o prijetnjama koje su stigle nakon što je jedan od bankara pozvan da Poreznoj dostavi podatke o svojoj imovini, ali nije govorio o imenima. U trenutku kad su  stigli podaci o štednji hrvatskih građana  u bankama u zemljama EU govorilo se da je među njima i informacija o štednji Bože Prke. Na naš upit tada je iz PBZ-a odgovoreno da Prka ima račun u matičnoj banci u Italiji te da na njega prima dohodak. Jučer su to ponovili i u svom odgovoru na naše pitanje.


– Za svu imovinu koju je g. Prka stekao  postoje dokazi o njenom porijeklu, a jedini inozemni račun je onaj na koji prima dio dohotka sukladno pravilima matične banke, Europske centralne banke, HNB-a, te uredno izvršava i podmiruje sve svoje obveze u Republici Hrvatskoj, stoji u dopisu iz PBZ-a. Što se tiče prijave DORH-u iz PBZ-a kažu da  nemaju saznanja o toj prijavi.

–  Zaista nema govora o bilo kakvoj neprimjerenoj komunikaciji od strane g. Bože Prke a koja bi se mogla shvatiti kao prijetnja, poručuju iz PBZ-a. Kako doznajemo, Prka i Lalovac sreli su se  prije više od mjesec dana, a  na sastanku je bila i šefica Porezne uprave Jasna Kropf.  Do nesporazuma je navodno došlo jer je Prka nakon poziva iz Porezne i stalnih medijskih spekulacija o tome da se provjerava njegov račun, zatražio potvrdu da njegova imovina odgovara prijavljenim porezima, koju mu očito u Poreznoj nisu željeli dati.  J. Ma.