Spor

Sukobi oko Pupovca: Predsjednici županijskih vijeća Srba traže sastanak s Aleksandrom Vučićem

Tihomir Ponoš

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću potpisali su Jovica Radmanović iz PGŽ-a, Milan Rašula iz Istarske, Veljko Džakula iz Požeško-slavonske i Mićo Zatezalo iz Karlovačke županije. Pupovca sumnjiče i da zloupotrebljava 15 mil. kuna iz proračuna namijenjenih razvoju srpske zajednice



ZAGREB I uoči ovih parlamentarnih izbora izbijaju sukobi i trvenja unutar srpske zajednice u Hrvatskoj. U aktualnom slučaju radi se o tome tko predstavlja Srbe u Hrvatskoj pred predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, a slučaj se pokušava i internacionalizirati. Predsjednici četiri županijska vijeća srpske nacionalne manjine pisali su Vučiću i zamolili ga da ih primi. Riječ je o Jovici Radmanoviću iz Primorsko-goranske županije, Milanu Rašuli iz Istarske županije, Veljku Džakuli iz Požeško-slavonske i Mići Zatezalu iz Karlovačke županije koji osjećaju »odgovornost, shodno tome i obavezu da obavijestimo maticu Srbiju i širu javnost u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji da je SNV prekinuo komunikaciju i suradnju s legitimnim predstavnicima jedne četvrtine Srba u Hrvatskoj«.


Sve teži položaj


Na udaru pisma četvorice je Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a i saborski zastupnik, za kojega tvrde da opstruira djelovanje legitimno izabranih predstavnika vijeća srpske nacionalne manjine u četiri spomenute županije, te da je time izolirao 40.000 Srba u Hrvatskoj. Pupovca sumnjiče i da zloupotrebljava 15 milijuna kuna iz proračuna što je namijenjeno razvoju srpske zajednice.


Pupovcu prigovaraju i to da se stvara dojam da on predstavlja sve Srbe u Hrvatskoj, te da dobivaju površne informacije o Vučićevim susretima s Pupovcem. U pismu Vučiću navode i da mu se obraćaju potaknuti sve težim položajem Srba u Hrvatskoj. Potpisnici navode Vučiću i da SNV u ovom sazivu, nepozivanjem na konstituirajuću skupštinu, nije dozvolio da u radu tog udruženja sudjeluju vijeća nacionalne manjine iz spomenute četiri županije.

– Pretpostavljamo da dobivate razne informacije o međusobnim odnosima u srpskoj zajednici u Hrvatskoj, pa imamo potrebu da Vas izvijestimo što realnije i objektivnije o istom, u najboljem interesu za Srbe na području Hrvatske, navode potpisnici i dodaju »poštovani Predsjedniče Vlade Republike Srbije, vjerujemo da ćete naći vremena da primite, dole potpisane, predsjednike VSNM jer se kao napaćeni narod, u ovim teškim trenucima, možemo samo osloniti na pomoć naše matične Države Srbije.«


U lošim odnosima


Upitan zašto od Vučića traže da se umiješa u odnose unutar srpske manjinske zajednice u Hrvatskoj, prvopotpisani Jovica Radmanović, inače predsjednik nedavno osnovane Demokratske stranke Srba i kandidat na izborima, kazao nam je da im to nije cilj. – Od Vučića smo zatražili da nas primi u kontekstu dojma da je Pupovac jedini predstavnik Srba u Hrvatskoj, a nije – kazao nam je Radmanović i dodao da nemaju drugih ciljeva. Nije tajna da su potpisnici pisma Vučiću u lošim odnosima s Pupovcem, osim već spomenutog Radmanovića, poznato je da su Džakula i Pupovac godinama u vrlo lošim odnosima.