Ponovno pred komisijom

Sukob u istarskom SDP-u: Maji Šarić dvije godine zabrane kandidaranja

Tihana Tomičić

Foto Cropix

Foto Cropix

Ova sjednica je bila pljuska Statutarnoj komisiji i Predsjedništvu SDP-a Hrvatske, kaže, također kažnjen, Serđo Popović, bivši predsjednik Foruma mladih SDP-a



RIJEKA  Iako je prošlog tjedna s Iblera bila poslana poruka da se svi sukobi stave na čekanje dok izbori za Sabor ne prođu, Županijski odbor stranke ipak je izglasao dvogodišnju zabranu obnašanja dužnosti i kandidiranja za bilo koju funkciju bivšoj predsjednici Maji Šarić i  predsjedniku Foruma mladih SDP-a Serđu Popoviću zbog štete koju su nanijeli stranci, kako se navodi. Zabrana se odnosi na kandidiranje za sve funkcije na županijskoj razini.


Dino Kozlevac, bivši potpredsjednik istarskog SDP-a, koji je prešao u Josipovićevu stranku Naprijed Hrvatska izbrisan je iz članstva.


Županijski odbor međutim zasjedao je, kako se tvrdi, na rubu kvoruma nakon što je sedam članova demonstrativno napustilo sjednicu jer u dnevni red nisu uvršteni prijedlozi da se donese odluka o raspisivanju novih unutarstranačkih izbora, kao i rasprava o stavovima Predsjedništva stranke o prestanku unutarstranačkih sukoba, te će se stoga pokušati osporavati valjanost odluka, a na kraju će opet morati odlučivati Statutarna komisija SDP-a, jer će joj se suspendirani ponovno obratiti.




Sastanku istarskog SDP-a prisustvovao je i izborni koordinator u 8. izbornoj jedinici Željko Jovanović, a županijsko vodstvo tvrdi da je sve bilo statutarno i legitimno.


No, s tim se ne slaže Serđo Popović:


– Ova sjednica je bila pljuska Statutarnoj komisiji i Predsjedništvu SDP-a Hrvatske. Nakon što se nije htjelo uvrstiti u dnevni red raspisivanje izbora za predsjednika SDP-a Istre te skidanje točke o suspenziji Maje Šarić i mene, te nakon što je pročitana odluka Statutarne komisije o tome da ŽO ne može donositi ovakve odluke o sankcijama, dio članova nije htio sudjelovati na takvoj sjednici. Naravno, tada je ostalo samo 25 članova na sjednici što znači da nisu imali kvorum za daljni rad i pravovaljano odlučivanje bez obzira što su sjednicu odradili do kraja. Nažalost, dio ŽO je svjesno kršio odluke organa SDP-a što je neviđeno! – kaže Popović. »Naravno ja ću se opet žaliti Statutarnoj komisiji i tražiti od Statutarne da pokrene postupak protiv onih koji ne poštuju  pravovaljane i konačne odluke. Nažalost u cijeloj situaciji najviše gubi SDP Istre zbog Danijela Ferića i ekipe koja rade cirkus od izglasavanja nepovjerenja Maji Šarić, te im je jedini način rada spriječiti kandidiranje Maje Šarić za predsjednicu SDP-a Istre, kao i pokušaji raspuštanja organizacija«, zaključuje kažnjeni Popović.