Nisu podnijeli imovinske kartice

Sukob interesa: Pokrenuti postupci protiv Zlatar Violić, Keruma i Sandre Jakelić

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ / NL arhiva

Snimio Davor KOVAČEVIĆ / NL arhiva

Željko Kerum koji u roku od 30 dana nakon prestanka saborskog mandata nije podnio imovinsku karticu, a obvezu ni nakon upozorenja nije izvršio do danas



ZAGREB Neki hrvatski dužnosnici ni nakon višekratnih upozorenja Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa da s početkom ili krajem mandata podnesu imovinske kartice ne ispunjavaju te obveze zbog čega su u četvrtak ponovno pokrenuti postupci protiv rogozničke načelnice i saborske zastupnice Sandre Jakelić, bivšeg zastupnika Željka Keruma i bivše ministrice Andree Zlatar Violić.


Jakelić nije reagirala ni nakon upozorenja da na početku zastupničkog mandata u novom sazivu Sabora podnese imovinsku karticu. »Radi se o dužnosnici koja uredno neispunjava svoje obveze jer joj je Povjerenstvo zbog toga još 2009. i 2014. obustavilo s plaće po 10 tisuća kuna«, rekao je član Povjerenstva Davorin Ivanjek, koji sada predlaže strožu kaznu. Uz to, dodao je, riječ je o jedinom saborskom zastupniku u ovom mandatu koji još nije podnio imovinsku karticu.


Još jedan dužnosnik na kojeg unatoč ranijem sankcioniranju zasad ne djeluju upozorenja je bivši saborski zastupnik i splitski biznismen Željko Kerum koji u roku od 30 dana nakon prestanka saborskog mandata nije podnio imovinsku karticu, a obvezu ni nakon upozorenja nije izvršio do danas. Prema riječima članice Povjerenstva Tatjane Vučetić radi se o još jednom jednako upornom, ako ne i upornijem dužnosniku, jer je već ranije kažnjen s 40 tisuća kuna zbog nedostavljana imovinske kartice, koju nije podnio ni nakon sankcije.




Postupak je pokrenut i protiv bivše ministrice kulture Andree Zlatar Violić, koja je na vlastiti zahtjev lani u ožujku razriješena dužnosti, jer nije dostavila imovinsku karticu, iako ju je Povjerenstvo još u studenom pozivalo da ispuni tu obvezu. Zlatar Violić već je ranije kažnjena sa 6000 kuna jer je zloupotrijebila diskrecijske ovlasti kad je portalu Autograf dodijelila 70.000 kuna. Nakon njezine žalbe odluku Povjerenstva potvrdio je Upravni sud.


Zbog nepodnošenja izvješća o imovinskoim stanju, Povjerenstvo je postupke pokrenulo protiv bivših saborskih zastupnika, odnosno gradonačelnika Ludbrega Dubravka Bilića, načelnice Fažane Ade Damjanac i Luke Denone.


Povjerenstvo je zbog istog razloga odlučilo pokrenuti postupke i protiv direktora trgovačkog društva »Brodarski institut« Ognjena Kuljače, ravnatelja Centra za restrukturiranje i prodaju Milana Dejanovića i bivše ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice Dunje Seiter Šverko.