Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
20. siječnja 2020.
Pozadina rekonstrukcije

Sudionik sastanka u HDZ-u priznaje da je morao "guglati" nove ministre: 'Nije ovo gotovo, bit će još borbe'

Foto Darko Jelinek
Foto Darko Jelinek
Autor: ,
Objavljeno: 18. srpanj 2019. u 7:09 2019-07-18T07:09:37+02:00

A što da vam kažem, kad nam je Plenković rekao tko će sve biti ministri, morali smo ih guglati kako bismo saznali tko su ti ljudi, rekao nam je sudionik sastanka u sjedištu HDZ-a

ZAGREB - Istina je da novi ministri nemaju političku težinu. Ali, nema je niti premijer Andrej Plenković, taj komentar jednog člana vodstva HDZ-a možda najbolje opisuje okončanu traumatičnu rekonstrukciju Vlade.

Iz nje, o čemu je jučer Plenković izvijestio Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a, odlaze Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac i Nada Murganić, Lovro Kuščević i Goran Marić, koji su sami podnijeli ostavke te Marija Pejčinović Burić, koja odlazi na dužnost tajnice Vijeća Europe. Umjesto njih u Vladu stižu Marija Vučković, buduća ministrica poljoprivrede, Vesna Bedeković, koja bi u petak na izvanrednoj sjednici Sabora trebala biti potvrđena kao ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Mario Banožić, koji preuzima resor državne imovine te Goran Grlić Radman, novi ministar vanjskih poslova. Od ranije se zna da će bivšeg ministra uprave Kuščevića zamijeniti Ivan Malenica, a Marko Pavić će ostati u Vladi, ali će doći na čelo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Umjesto Pavića ministar rada i mirovinskog sustava bit će Josip Aladrović.

- A što da vam kažem, kad nam je Plenković rekao tko će sve biti ministri, morali smo ih guglati kako bismo saznali tko su ti ljudi, rekao nam je sudionik sastanka u sjedištu HDZ-a.

Plenkovićeve akvizicije u Vladi, istina, nisu potpuni anonimci, ali malo kome u Hrvatskoj oni nešto znače. Marija Vučković je šefica HDZ-a u Pločama i državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede. Vesna Bedeković je saborska zastupnica HDZ-a. Goran Grlić Radman je diplomat, trenutačno na službi kao veleposlanik u Njemačkoj i upitno je je li uopće u HDZ-u. Mario Banožić vodi Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Josip Aladrović je ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Ivan Malenica je dekan Veleučilišta u Šibeniku. Jučer su i avansirali Davor Božinović i Zdravko Marić, koji su promaknuti u rang potpredsjednika Vlade. Degradirani potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar državne imovine Goran Marić i ministar uprave Lovro Kuščević premještaju se u Sabor, s obzirom da imaju zastupnički mandat. Sanja Putica, koja je u parlamentu mijenjala Kuščevića, zbrinuta je kao državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja

- Sada je tako kako je. Plenković je kroz rekonstrukciju Vlade nastavio transformirati HDZ, kako on misli da bi trebao izgledati. No, nije ovo gotovo. Mislim da na izvanrednoj sjednici neće biti gužve, ali najesen će biti borbe, kazao je jedan od ministara koje rekonstrukcija Vlade nije pomela.

*** Opširnije u tiskanom izdanju...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.