Nastavak procesa

Suđenje za Fimi mediu: Koliko je Ivo Sanader bio bogat prije – trideset godina?

Boris Pavelić

»Kod kuće u Splitu na cijelome je zidu imao slike, kojima se moja supruga divila, a pomalo im i zavidjela«, odgovorio je Reić na pitanje Sanaderova branitelja Čede Prodanovića



Dobar dio dugoga današnjeg ročišta na suđenju Ivi Sanaderu, HDZ-u i ostalima za izvlačenje javnog novca preko tvrtke Fimi media, protekao je u pokušaju da se ispitivanjem svjedoka utvrdi je li Sanader bio bogat – prije tridesetak godina. Time je nastavljena strategija obrane, koja od početka pokušava uvjeriti sud da se bivši premijer nije obogatio izvlačeći novce preko HDZ-a iz državne kase, nego vlastitom poslovnom sposobnošću, kada je osamdesetih živio u Austriji.


Svjedočilo je pet svjedoka, od kojih je prvi, svjedok obrane, umirovljeni sportski novinar iz Splita Zdravko Reić, svjedočio kako se Sanader u to vrijeme vozio u Mercedesu »s registracijom ST-1«, te bio uspješan dopisnik Sportskih novosti iz Austrije, ali i voditelj tima austrijske televizije na Europskome plivačkom prvenstvu u Splitu 1981.


»Kod kuće u Splitu na cijelome je zidu imao slike, kojima se moja supruga divila, a pomalo im i zavidjela«, odgovorio je Reić na pitanje Sanaderova branitelja Čede Prodanovića, koji optužnicu ruši i tako što tvrdi da je Sanader slike donio iz Austrije, a ne kupio novcem izvučenim preko Fimi medije.




Bitno drukčiju sliku sudu je ponudio svjedok Uskoka, građevinski poduzetnik Vladimir Glavica, koji je krajem osamdesetih sa Sanaderom radio na gradnji stanova u Austriji.


»Nisam imao dojam da je uspješan biznismen«, kazao je Glavica, rekavši kako je »projekt propao«, a i »govorilo se da Sanader ima dva milijuna duga u banci«.


Čedo Prodanović pokušao je diskreditirati Glavicu pitanjem kako je postao svjedok, na što je ovaj odgovorio da se sam javio Uskoku.


»Dužnost mi je reći istinu. Nisam došao osuđivati Sanadera, nego ga rješavati njegovih nepravilnosti. Još 1989. sam mu rekao da će firme biti uništene, a on je odgovorio da će zasaditi nove cvjetove, koji će cvasti. Tih cvjetova nema«, kazao je Glavica, koji se sa Sanaderom porječkao i oko toga je li ili nije Sanaderova firma plaćala ručkove zidarima na gradilištu.