Slučaj iz 1999.

Sud se proglašava nenadležnim u procesu protiv Rojsa, a on poručuje: ‘Progone me udbaši i kosovci’

Hina

Optuženi general, pak, tvrdi da ga »progone« jer je pomagao hrvatskom narodu u BiH te da je ponosan na državnu politiku koju je »provodio predsjednik svih Hrvata dr. Franjo Tuđman i njegova lijeva i desna ruka, ratni ministar Gojko Šušak«



Zagrebački Županijski sud u srijedu se proglasio nenadležnim za optužnicu protiv bivšeg umirovljenog generala i saborskog zastupnika Ljube Ćesića Rojsa kojega tužiteljstvo tereti da je kao pomoćnik ministra obrane za gospodarenje, na državnu štetu, pribavio nezakonitu dobit Stjepanu Kolaru, direktoru Trgomonta Kolar te pokušao pogodovati tvrtki Davora Caleka (Enex holding).


Kako Županijski sud smatra da je slučaj u općinskoj nadležnosti spis će se uputiti zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu. Ukoliko se i taj sud oglasi nenadležnim, odlučit će Vrhovni sud.


U optužnici stoji da je Kolarovoj tvrtki Ćesić 1999. neosnovano otpisao potraživanje Ministarstva obrane, nakon što je Trgomont primio 2,3 milijuna kuna predujma za isporuku 44 motorna vozila. Tužiteljstvo tvrdi da je isporučeno tek osam vozila, ali i da je Kolar MORH-u ispostavio prijepise fiktivnih računa i otpremnica u vrijednosti od gotovo milijun i pol kuna, za koliko je oštećen državni proračun




Sporan posao s Calekovom tvrtkom Ćesić je, po tvrdnjama tužiteljstva, također sklopio 1999. kada je potpisao ugovore o izgradnji i sanaciji cesta u Orašju i vojnih objekata u Brčkom, vrijedne pet milijuna kuna. Državno odvjetništvo navodi da su ugovori potpisani iako su radovi već bili izvedeni, a plaćanje navodno nije provedeno zbog »nedostatka dostatnih sredstava u proračunu MORH-a« pa je sve ostalo u pokušaju.


Optuženi general, pak, tvrdi da ga »progone« jer je pomagao hrvatskom narodu u BiH te da je ponosan na državnu politiku koju je »provodio predsjednik svih Hrvata dr. Franjo Tuđman i njegova lijeva i desna ruka, ratni ministar Gojko Šušak«.


»Ne mogu mi ništa, mogu me progoniti, koliko hoće, al’ neće dokle hoće ti udbaši i kosovci koji se ne mogu miriti s time što smo stvorili slobodnu i nezavisnu Hrvatsku, koji kažu da nisam smio pomagati hrvatskom narodu u Orašju i Bosanskoj posavini jer je to druga država. Nitko ne postavlja pitanje za koga je poginulo 3000 Posavljaka, a sada vidimo za koga, za ove lopove koji pljačkaju i kradu Hrvatsku i misle mene ušutkat«, kazao je Ćesić novinarima ispred Županijskog suda.


Njegov odvjetnik je pojasnio da su na sjednici optužnog vijeća »argumentirali i dokazali da je ovaj sud nenadležan, da je DORH premašio rok i da je koristilo procesne pretpostavke na način da šikanira« njegovog klijenta.


Ljubo Ćesić Rojs ranije je osuđen da je kao pomoćnik ministra obrane Hrvatskom dragovoljcu otpisao tri milijuna kuna duga, a klubovima iz Hrvatske i BiH omogućio besplatno korištenje ugostiteljskih objekata MORH-a. Presudom je državi morao vratiti 3,2 milijuna kuna štete, a zatvorska kazna mu je pretvorena u rad za opće dobro pa je pomagao u jednom zagrebačkom domu za starije i nemoćne.