Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Odluka vijeća

Sud prihvatio žalbu: Istraga protiv HDZ-ovog zastupnika zbog mita novinaru Hedlu pravomoćna

Drago Hedl, Foto: S. DRECHSLER
Drago Hedl, Foto: S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 27. studeni 2017. u 14:12 2017-11-27T14:12:37+01:00

Razmatrajući žalbe okrivljenika i Ukoka na raniju nepravomoćnu odluku suca istrage, kojom je prihvatio žalbe okrivljenika, izvanraspravno vijeće je preinačilo odluku suca istrage na način da je prihvatilo Uskokovu žalbu, a kao neosnovane odbilo žalbe okrivljenika i njegovih branitelja

Izvanraspravno vijjeće osječkog Županijskog suda prihvatilo je Uskokovu žalbu u slučaju protiv saborskog zastupnika HDZ-a Franje Lucića, zbog sumnje u davanja mita novinaru Dragutinu Hedlu, čime je Uskokovo rješenje o provođenju istrage protiv Lucića postalo pravomoćno, objavio je u ponedjeljak osječki Županijski sud.

Razmatrajući žalbe okrivljenika i Ukoka na raniju nepravomoćnu odluku suca istrage, kojom je prihvatio žalbe okrivljenika, izvanraspravno vijeće je preinačilo odluku suca istrage na način da je prihvatilo Uskokovu žalbu, a kao neosnovane odbilo žalbe okrivljenika i njegovih branitelja.

Time je rješenje Uskoka o provođenju istrage postalo pravomoćno i otvorena je istraga protiv Franje Lucića, da bi novinaru Dragutinu Hedlu, kao odgovornoj osobi, ponudio mito da unutar granica svoje ovlasti ne obavi radnju koju bi morao obaviti, stoji u priopćenju Suda.

Vijeće je zauzelo stav da unatoč činjenici kako novinar Hedl nije u stalnom radnom odnosu, odnosno da ima sklopljen ugovor o djelu, isti protivno stavu suca istrage, ima status odgovorne osobe u trgovačkim društvima »Telegram media grupa« d.o.o. i »Adriatic media« d.o.o., odnosno, da ima status odgovorne osobe, jer mu je, temeljem ugovora o djelu povjereno točno određen djelokrug novinarskih poslova, za koju djelatnost su između ostalih djelatnosti i registrirani.

Vijeće smatra da je novinaru povjereno istraživanje, a zatim i pisanje autorskog članka radi objave na njihovom portalu. U konkretnom slučaju novinar je pisao o tvrtkama okrivljenika Franje Lucića i od strane okrivljenika dobio ponude tri puta veće od naknade koju honorarno dobiva, da ne bi pisao o toj temi za portal »Telegram.hr«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.