Predstavljeni rezultati studije o učincima razmjene studenata Erasmus

Studiranje u inozemstvu put do boljeg posla

Irena Frlan Gašparović

Nakon što su diplomirali, stopa nezaposlenosti sudionika Erasmusa niža je 23 posto od onih koji nisu prošli razmjenu



ZAGREB  Mladi koji studiraju ili se osposobljavaju u inozemstvu, zahvaljujući europskom programu razmjene studenata Erasmus, lakše pronalaze posao i brže napreduju u karijeri jer stječu znanja i vještine koje poslodavci izuzetno cijene, pokazala je studija koju je za Europsku komisiju izradio konzorcij neovisnih stručnjaka.


Prema rezultatima istraživanja, upola je manja mogućnost da će diplomirani studenti s međunarodnim iskustvom biti dugotrajno nezaposleni u odnosu na svoje kolege koje nisu imale to iskustvo. Također, pet godina nakon što su diplomirali, stopa nezaposlenosti sudionika Erasmusa niža je 23 posto u usporedbi s onima koji nisu prošli kroz studentsku razmjenu.»Rezultati studije utjecaja Erasmusa izuzetno su važni s obzirom na neprihvatljivo visoke razine nezaposlenosti mladih u EU-u. Poruka za budućnost je jasna: ako studirate ili se osposobljavate u inozemstvu, povećat ćete šanse za pronalaženje zaposlenja«, poručila je povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Androulla Vassiliou.


U promoviranju svog programa, Komisija je predstavila i poznate studente koji su sudjelovali u Erasmusu: iz Hrvatske je odabran svjetski paraolimpijski prvak u plivanju Mihovil Španja koji je bio na razmjeni u Njemačkoj.





Erasmus postoji već 27 godina i dosad je potporu u okviru tog programa koristilo više od tri milijuna studenata. Broj studenata iz Hrvatske koji su bili na razmjeni u inozemstvu, radi studiranja ili prakse, zasad je još uvijek relativno skroman: u akademskoj godini 2011/2012. bilo ih je 882, godinu kasnije 1.124. U lanjskoj akademskoj godini Hrvatska je ugostila oko 700 studenata iz drugih europskih država.


Prema rezultatima nove studije, čak 92 posto europskih poslodavaca koji su sudjelovali u istraživanju ustvrdilo je da kod svojih zaposlenika traže upravo osobine koje se potiču programom, kao što je rješavanje problema, poznavanje vlastitih prednosti i slabosti te odlučnost u odlučivanju. Dvije trećine anketiranih poslodavaca istaknulo je i da zaposlenici s međunarodnim iskustvom imaju veću profesionalnu odgovornost.


Studenti u okviru programa Erasmus mogu izabrati studiranje ili pripravništvo u inozemstvu. Prema podacima iz studije, jedan od tri pripravnika dobije ponudu za posao u poduzeću u kojem je odradio praksu u sklopu Erasmusa, a pokazalo se i da razvijaju poduzetničke vještine jer je svaki deseti osnovao vlastitu tvrtku.


Program Erasmus od ove je godine zamijenjen poboljšanom verzijom programa za obrazovanje i osposobljavanje, Erasmus plusom, koji će do kraja desetljeća na raspolaganju imati 15 milijardi eura.