Prosvjed ispred zgrade MZOS-a

Studentice zbog neisplate stipendija podignule šator: “Dobacuju da smo četnici i Milanovićeva djeca”

Ljerka Bratonja Martinović

Prosvjed iz solidarnosti – Espi Tomičić i Dorotea Šušak  / Snimio Denis LOVROVIĆ

Prosvjed iz solidarnosti – Espi Tomičić i Dorotea Šušak / Snimio Denis LOVROVIĆ

Nismo došli moliti, ne želimo slušati obećanja. Mi smo u poslovnom odnosu i ako pružatelji usluga ne uspijevaju izvršiti ulogu, trebaju kazneno odgovarati, kažu Dorotea Šušak i Espi Tomičić



ZAGREB  Zbog ozbiljnog kašnjenja MZOS-a s isplatom stipendija, studentice Dorotea Šušak i Espi Tomičić odlučile su prosvjedovati u šatoru pred zgradom MZOS-a na Sveticama sve dok ne vide draft pravilnika koji će studentima zajamčiti isplatu stipendija u siječnju, umjesto na kraju akademske godine. Ove godine natječaj kasni mjesecima, a objavljen je tek početkom godine pa mnogi studenti još nisu primili novac.


Osobno ih, kažu, neisplata stipendija ne pogađa, ali se žele izboriti za prava kolega koji zbog lošeg socijalnog statusa i neispunjavanja obveza MZOS-a, ne mogu spojiti kraj s krajem.


Espi (20), studentica Akademije dramskih umjetnosti stipendiju još nije primila. Živi sama s maloljetnom sestrom, u podstanarskom stanu. Snalazi se radeći kao konobarica, a nešto novca dobije od majke koja živi u Njemačkoj. Oca nemaju.


 – Sad sam dobila nešto novca, pa ne ovisim o ovoj stipendiji, ali mnogi moji kolege žive na Americanu, u minusu su, posuđuju, jer im stipendije još nisu sjele – navodi Espi. Za one koji nemaju, ministra nije briga, zaključuje djevojka koja je s kolegicom nakon prosvjeda na Trgu bana Jelačića odlučila postaviti šator i danonoćno prosvjedovati pred ministarstvom do ispunjenja zahtjeva.

Bez odgovora




Problem stipendija traje godinama, a ove je godine MZOS prešao sve granice kašnjenja, ističu prosvjednice.  


– Ovdje sam iz solidarnosti prema kolegama koji na stipendiju čekaju više od četiri mjeseca. Umjesto da nas je netko primio, ili porazgovarao s nama, jutros su me već dvaput legitimirali, a izloženi smo vrijeđanju i dobacivanju osoba koje ulaze u ministarstvo – kaže 18-godišnja Dorotea, studentica dramskih umjetnosti i prava.


»Govore nam da smo četnici, Milanovićeva djeca, da nas financira Šešelj, da bi bilo bolje da kopamo krumpire…«, ogorčena je Dorotea i pita se kakvi to ljudi, i kakvog obrazovanja, rade u MZOS-u. Na uporne telefonske pozive nitko im, kažu, ne odgovara, a jednog od kolega koji je uspio dobiti vezu pitali su što mu se toliko žuri i gdje su mu roditelji.



Predrag Šustar, koji se novinarima ukazao ispred Banskih dvora, poručio je da je problem stipendija odavno razriješen, »a ako postoji bilo kakav problem, treba razgovarati«. Dodao je da razumije potrebu studenata da prosvjeduju u šatoru, jer je to i sam radio u mladosti, ali je problema bilo i lani, »a tada nitko nije dizao šator«. Založio se za dodjelu i isplatu stipendija na početku akademske godine, što po njemu ovisi o boljoj koordinaciji Vlade, a djevojke pozvao da mu se jave u ministarstvo jer je spreman porazgovarati s njima.


Jednaki start


– Ne zanima nas kad će ove stipendije biti isplaćene. Želimo da se ovakva situacija više ne ponavlja, da se svakom studentu osigura jednaki start – kaže studentica Espi, a njena kolegica dodaje: »Nismo ovamo došli moliti, ne želimo slušati laži i obećanja. Mi smo u poslovnom odnosu, ovo su pružatelji usluga, a ako ne uspijevaju izvršiti svoju ulogu, trebaju kazneno odgovarati«.   


Pred zgradom MZOS-a su im podršku dali predstavnici Mreže mladih Hrvatske, inicijative Hrvatska može bolje, Kluba studenata FPZ-a, te dekan i dvoje profesora Akademije dramskih umjetnosti.


– Ovo je nedopustivo. Školovanje je budućnost, a neki roditelji ne mogu poduprijeti svoju djecu. To i nije samo pitanje isplate stipendija, nego obaveze koju ste preuzeli. To se ne poštuje ni drugdje, jer vanjski suradnici na fakultetu honorar čekaju od šest mjeseci do godinu dana – komentirala je Una Baker s Odsjeka za dramaturgiju. Činjenicu da ni ministar Šustar ni njegovi suradnici nisu obišli djevojke i porazgovarali s njima, nazvala je »katastrofom na ljudskoj i na političkoj razini«.