Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.
Teorija zavjere nije im se svidjela

Struka zgrožena izjavom zastupnika o cjepivu: 'Žalosno je što Pernar poziva na kršenje zakona i dječjih prava

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 11. siječanj 2017. u 13:31 2017-01-11T13:31:00+01:00

 Oni koji sjede u Saboru trebali bi konzultirati struku prije nego što javno istupaju s nekakvim tvrdnjama. U svakom bi resoru trebalo biti tako, upozorava pedijatrica Dolores Gall Sviderek

Žalosno je da saborski zastupnik Ivan Pernar putem svojeg Facebook profila neodgovorno poziva na kršenje zakona i ugrožavanje prava djece – istaknula je jučer pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić komentirajući Pernarovu tvrdnju da se u cjepiva stavlja nešto što nas trajno obilježava te stoga nakon cijepljenja na nadlaktici ostaje ožiljak. Pernar je u svojoj teoriji zavjere ustvrdio i da se djeca cijepljenjem žigošu kao stoka, kao i da cijepljenje razvija autizam.

Zatečeni pedijatri

Neutemeljene tvrdnje zastupnika Ivana Pernara zgrozile su i struku jer, kako kaže pedijatrica Dolores Gall Sviderek, pedijatri su zatečeni takvom reakcijom laika.

– Oni koji sjede u saborskim klupama trebali bi konzultirati struku prije nego što javno istupaju s nekakvim tvrdnjama. U svakom bi resoru trebalo biti tako, a ne samo u zdravstvu – upozorava Gall Sviderek.

Pravobraniteljica dodaje pak kako je u više navrata isticala kako roditelji koji odbijaju obvezno cijepljenje djeteta uskraćuju svojem djetetu pravo na zdravlje.

– Svi oni koji opravdavaju ili pozivaju roditelje na takvo protuzakonito ponašanje, zapravo pozivaju na kršenje prava djece iz UN-ove Konvencije o pravima djeteta. Riječ je o članku 24. Konvencije o pravima djeteta, koji svakom djetetu jamči pravo na uživanje najviše moguće razine zdravlja – kaže pravobraniteljica.

Preporuke struke

– Prema preporukama i stajalištima medicinske struke, sve dok postoje nedvojbeni stručni i znanstveni dokazi da koristi od cijepljenja kao što je sprečavanje bolesti, komplikacija i posljedica bolesti te smrti, nadmašuju rizike od cijepljenja, odnosno nuspojave i njihove eventualne posljedice, pravo na cijepljenje smatra se pravom djeteta na zdravstvenu zaštitu prema najvišim zdravstvenim standardima. Bilo bi mi drago da roditelji, i od svojeg liječnika, ali i putem medija, što češće dobivaju jasne i potpune informacije o važnosti cijepljenja koje će im davati upućeni stručnjaci: pedijatri, epidemiolozi i drugi najugledniji predstavnici medicinske znanosti, a ne da o tome »stručne naputke« daju potpuni nestručnjaci za to pitanje ili roditelji prestrašeni poplavom neprovjerenih i štetnih informacija koje dobivaju s raznih strana – zaključuje Milas Klarić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.