Zakon o izboru zastupnika

Stručnjak za ustavno pravo Mato Palić: ‘Ustavni sud neće poništavati izmjene Zakona o izboru zastupnika’

Zlatko Crnčec

U prijedlogu Mosta zadovoljeni su test razmjernosti kao i potreba zadovoljenja legitimnog cilja što je u svojoj odluci tražio Ustavni sud, rekao je Mato Palić za naš list



ZAGREB Stručnjak za ustavno pravo docent Mato Palić smatra da Ustavni sud neće poništavati izmjene Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor koje je predložio Most ako one budu usvojene onako kako ih je ova stranka predložila.


– Naime Ustavni je sud svojom odlukom iz jeseni 2015. kada je intervenirao u promjene Zakona koje je u veljači iste godine izglasala SDP-ova većina jasno naglasio da je to napravio zbog toga što je utvrdio da nije zadovoljen test razmjernosti. Ustavni je sud tada odlučio da je protuustavno da se zabrana kandidiranja na parlamentarnim izborima odnosi na sve oblike kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti iz glave 28. Kaznenog zakona koja govori o povredi službene dužnosti. A sada se u prijedlogu Mosta navodi samo teži oblik tog kaznenog djela kao i teži oblici drugih kaznenih djela iz ove glave Kaznenog zakona dok se lakši oblici ne navode. Time su, barem po mom mišljenju, zadovoljili test razmjernosti kao i potrebu zadovoljenja legitimnog cilja što je u svojoj odluci tražio Ustvani sud, rekao je Palić za naš list.


Protuustavno


Naime, u veljači prošle godine tada još SDP-ova saborska većina izglasala je da birači i političke stranke ne smiju kandidirati osobe za koje u trenutku stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora nisu protekli rokovi rehabilitacije, a koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene za određena kaznena djela. Među njima su navedeno i kaznena djelo zloporabe položaja i ovlasti u svim svojim oblicima. Međutim, u rujnu 2015. Ustavni je sud to poništio i proglasio protustavnim zbog toga jer je utvrdio da bi se protezanje zabrane kandidiranja i na rehabilitacijsko razdoblje bilo ustavnopravno prihvatljivo samo ako bi se odnosilo na teži oblik tog kaznenog djela. Međutim, SDP-ovo je rješenje obuhvaćalo i lakše oblike ovog kaznenog djela pa ga je Ustavni ukinuo kao očito nerazmjerno. I to zbog toga jer su lakši oblici ovog kaznenih djela, time što su bili navedeni kao razlog zabrane kandidiranja, bili izjednačeni s genocidom, terorizmom, mučenjem, ropstvom ili teškim ubojstvom gdje je također uvedena zabrana kandidiranja do isteka roka rehabilitacije. Međutim, istovremeno zabranom nisu bila obuhvaćena neka druga teška kaznena djela kao što su primjerice silovanje, spolna zlouporaba djece ili njihovo iskorištavanje za pornografiju.


Jedno od jamstava




Most sada predlaže da se među kaznenim djelima protiv povrede dužnosti navedu – zloporaba položaja i ovlasti, nezakonito pogodovanje, primanje i davanje mita, trgovanje utjecajem te davanje mita za trgovanje utjecajem. Mostove izmjene Zakona o izboru zastupnika dio su njegovih sedam jamstava ispunjavanje kojih je postavio kao uvjet HDZ-u za formiranje nove Vlade na čelu s Andrejom Plenkovićem.