Godišnje obolijeva oko 300 žena

Stručnjaci ističu da postoji cjepivo protiv raka vrata maternice i ostalih 6 vrsta raka

P. N.

Cijepljenje protiv infekcije HPV-om koja, osim raka vrata maternice, uzrokuje još šest vrsta raka – rak rodnice, stidnice, penisa, anusa, grla i ždrijela te genitalne bradavice kod muškaraca i žena u Hrvatskoj je besplatno je, preporučeno i dostupno od 2007. godine u gradu Zagrebu, a od 2015. godine na nacionalnoj razini



ZAGREB Infekcija humanim papiloma virusom (HPV) glavni je uzročnik raka vrata maternice od kojeg u Hrvatskoj obolijeva nešto više od 300, a umire oko 100 žena. S ciljem informiranja javnosti o bolesti i mogućnostima zaštite, Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo, Gradski ured za obrazovanje, Povjerenstvo za prevenciju infekcija HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti, NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Hrvatski zavod za javno zdravstvo organizirali su panel raspravu „Tko se ne bi cijepio protiv raka?“.


Uz to, predstavljene su aktivnosti, ciljevi i dosadašnji rezultati programa „Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om“ koji se već dvanaestu godinu zaredom provodi na području grada Zagreba.


Cijepljenje protiv infekcije HPV-om koja, osim raka vrata maternice, uzrokuje još šest vrsta raka – rak rodnice, stidnice, penisa, anusa, grla i ždrijela te genitalne bradavice kod muškaraca i žena u Hrvatskoj je besplatno je, preporučeno i dostupno od 2007. godine u gradu Zagrebu, a od 2015. godine na nacionalnoj razini. 




Tijekom cijele školske godine cijepljenje je besplatno za učenice i učenike 8. razreda, a ovisno o raspoloživosti cjepiva, najdulje do kraja 2019. godine, omogućeno je i svim osobama do 25. godine.


„Tijekom proteklih 11 godina provođenja programa cijepljenja, u gradu Zagrebu je cijepljeno 5631 djevojčica i dječaka osmih razreda osnovne škole. Interes za cijepljenjem u školskoj godini 2018./2019. gotovo je udvostručen te obuhvaća 32 % učenica i učenika 8. razreda. No, sveukupan postotak procijepljenosti i dalje je na niskoj razini te treba dodatno raditi na edukaciji roditelja i adolescenata o mogućnostima i prednostima cijepljenja protiv infekcije HPV-om kako bismo u potpunosti spriječili razvoj raka vrata maternice te ostalih zloćudnih promjena na drugim organima muškaraca i žena“, istaknula je Tatjana Petričević-Vidović, dr. med., specijalist školske i adolescentne medicine te voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.


Grad Zagreb je u suradnji s Povjerenstvom za prevenciju infekcija HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti proveo istraživanje kako bi se utvrdila razina informiranosti roditelja o rizicima infekcije HPV-om. Rezultati su pokazali da je neznanje roditelja o bolestima koje uzrokuje infekcija HPV-om te postojanju cjepiva koje ih može spriječiti jedan od glavnih razloga niske procijepljenosti.


Panel rasprava


Panel rasprava ‘Tko se ne bi cijepio protiv raka?’ o cijepljenju protiv HPV-a



„Rezultati istraživanja koje smo proveli pokazali su da svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći nikad nije čuo da je u Hrvatskoj dostupno besplatno cijepljenje protiv HPV-a za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole. Stoga svim aktivnostima koje provodi Gradski ured za zdravstvo nastojimo osvijestiti i educirati roditelje da postoji učinkovita preventivna metoda te se njihova djeca nikada ne moraju suočiti s opakim posljedicama infekcije HPV-om“, rekla je Mirela Šentija Knežević, prof. log., univ. spec. admin. urb., zamjenica pročelnika Gradskoj ureda za zdravstvo Grada Zagreba i koordinatorica Programa u razdoblju od 2008. do 2019. godine.


Organiziranje roditeljskih sastanka koji se provode s ciljem edukacije roditelja učenika osmih razreda osnovnih škola o mogućnostima cijepljenja idealan su način za informiranje o mogućnostima zaštite reproduktivnog zdravlja djece.


panel raspravu „Tko se ne bi cijepio protiv raka?“ o cijepljenju protiv HPV-a


panel raspravu „Tko se ne bi cijepio protiv raka?“ o cijepljenju protiv HPV-a



„Trećina roditelja koji su cijepili djecu protiv HPV-a prisustvovali su roditeljskom sastanku na ovu temu. Ovo je izvrstan pokazatelj da smo osmislili odličnu platformu na kojoj roditelji od stručnjaka mogu dobiti potrebne informacije o cjepivu, njegovoj učinkovitosti i sigurnost. Stoga je jedan od ciljeva našega rada povećati stopu odaziva roditelja na roditeljske sastanke budući da su oni temelj za donošenje afirmativne odluke o cijepljenju“,  rekla je akademkinja Mirna Šitum, predsjednica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti (SPB), predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice i voditeljica Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva RH.


Podršku Programu pružio je i Darko Tot, načelnik Sektora za zajedničke poslove i programe Ministarstva znanosti i obrazovanja uime Ministarstva znanosti i obrazovanja, dr. sc. Ivana Pavić-Šimetin uime Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a uime gradonačelnika Grada Zagreba okupljenima se obratio dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med., pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i izaslanik gradonačelnika Grad Zagreba Milana Bandića.


Panel rasprava „Tko se ne bi cijepio protiv raka?“ o cijepljenju protuv HPV-a


Panel rasprava „Tko se ne bi cijepio protiv raka?“ o cijepljenju protuv HPV-a



„Grad Zagreb ima veći odaziv po pitanju procijepljenosti protiv infekcija uzrokovanih HPV-om u odnosu na druge hrvatske gradove upravo zato jer već dvanaest godina kontinuirano ulažemo u edukaciju i informiranje javnosti. Zaista smo ponosni da je program cijepljenja, koji smo pokrenuli 2007. godine u Zagrebu, urodio Nacionalnim programom cijepljenja. Nastavit ćemo i dalje sa kvalitetnim radom kako bismo povećali broj cijepljene djece i adolescenata te im osigurali zdraviju budućnost“, naglasio je dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med..


Panel rasprava „Tko se ne bi cijepio protiv raka“ okupio je hrvatske stručnjake s područja ginekologije i opstetricije, dermatovenerologije, školske medicine i opstetricije, i to: akademkinju Mirnu Šitum, dr. sc. Ivanu Pavić-Šimetin, dr. med., prof. dr. sc. Mihaela Skerleva, dr. med., prof. dr. sc. Damira Eljugu, dr. med., prof. dr. sc. Hrvoja Vrčić, dr. med., doc. dr. sc. Dubravka Lepušić, dr. med. i Tatjanu Petričević-Vidović, dr. med.