Sporna kupnja stana

Štromar uputio DORH-u slučaj HDZ-ove načelnice Lovreća Anite Nosić

Hina

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

"Pokrenuta je interna revizija u APN-u, zatraženi su potrebni podaci MUP-a i Ministarstva uprave, a konkretan predmet upućen je DORH-u s obzirom na sumnju da je u postupku bilo spornih radnji. Revizijom će se također utvrditi i daljnji postupci u spomenutom predmetu", priopćio je u petak Štromar



ZAGREB Ministar graditeljstva Predrag Štromar DORH-u je uputio predmet HDZ-ove načelnice Općine Lovreć Anite Nosić koja je preko APN-a uz državnu subvenciju kupila stan u Zagrebu, a Povjerenstvo za sukob interesa je o tom slučaju otvorilo predmet.


“Pokrenuta je interna revizija u APN-u, zatraženi su potrebni podaci MUP-a i Ministarstva uprave, a konkretan predmet upućen je DORH-u s obzirom na sumnju da je u postupku bilo spornih radnji. Revizijom će se također utvrditi i daljnji postupci u spomenutom predmetu”, priopćio je u petak Štromar.


Poručio je kako nema “ni mrvicu tolerancije” prema bilo kakvoj zlouporabi mjera koje imaju za cilj mladima omogućiti da na lakši i jeftiniji način dođu do svog doma.




“Interna revizija je u tijeku, ukoliko se pokaže potrebnim, idemo i u izmjene akata”, istaknuo je Štromar.


Najavio je da će nakon dovršetka interne revizije, rezultate proslijediti nadležnim institucijama te informirati javnost.


Štromar ističe kako je subvencioniranje stambenih kredita mjera pomoći Vlade Republike Hrvatske kojom se hrvatskim državljanima olakšava stambeno zbrinjavanje kroz otplatu dijela stambenog kredita. Naglašava kako je temeljni cilj mjere pomoć mladim obiteljima da lakše dođu do svog doma.


“Eventualno postojanje bilo kakvih nepravilnosti u postupcima dodjele subvencija stambenih kredita kao i postupcima formiranja lista za POS stanove potpuno je neprihvatljivo”, poručio je u petak potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.


Povjerenstvo otvorilo predmet


Iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa danas su Hini potvrdili da su o slučaju načelnice Općine Lovreć Anite Nosić “otvorili predmet” i da će ispitati je li u njenom postupanju došlo do povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa.


“Znači, nije još donesena odluka o pokretanju postupka već smo otvorili predmet u kojem ćemo istražiti je li u postupanju navedene dužnosnice došlo do povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa”, izjavila je Hini glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić.


Najavila je kako će se sada istraživati ima li tu nešto iz njihove nadležnosti.


Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je danas kako je ponašanje načelnice općine Lovreć Anite Nosić “apsolutno neprimjereno” te vjeruje kako će stranačka tijela odlučivati o tome.


Jutarnji list danas navodi da su im u Ministarstvu graditeljstva potvrdili da će Nosić morati vratiti 72.000 eura. Dnevnik navodi da je Nosić, iako živi u obiteljskoj kući u Lovreću, ipak prijavila prebivalište na adresi u Zagrebu i to 10. prosinca 2018. više od godinu dana nakon što je s HPB-om potpisala ugovor o kreditu. Prema Zakonu o lokalnim izborima, tim je danom izgubila i mandat načelnice. To znači da će, uz novac, morati vratiti i mandat, a riskira i kaznenu prijavu jer je već više od godinu dana nezakonito načelnica. Jutarnji navodi i  kako je u registru birača ona i dalje upisana u Lovreću.