Javni servis se širi

“Strateški interes hrvatskog naroda”: HRT otvorio dopisništvo u Mostaru

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

„Sve što je danas aktualno nadam se da će biti još aktualnije s pravim temama koje će pokazati jednu veću i širu dimenziju Hrvata u BiH”, istaknuo je državni tajnik u Središnjemu državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.



ZAGREB – Hrvatska radiotelevizija (HRT) nakon četverogodišnje je stanke ponovno otvorila svoje dopisništvo u Mostaru u Bosni i Hercegovini, izvijestio je HRT.


HRT-ovo će dopisništvo biti smješteno u zgradi Hrvatskoga kulturnog društva Napredak, a svečanom otvorenju u petak nazočili su najviši predstavnici vlasti BiH na svim razinama te predstavnici kulturnih, znanstvenih, obrazovnih i vjerskih ustanova te medija.


Glavni ravnatelj HRT-a tom je prigodom najavio i skoro otvaranje HRT-ova dopisništva u Sarajevu.




„Ovo je važan dan za HRT jer su kvalitetno izvješćivanje o radu javnih i državnih ustanova te svim bitnim društvenim pitanjima, kao i međunarodnim odnosima, osobito sa susjednim državama, važne zadaće javnoga medijskog servisa. Zato HRT posljednje dvije godine ponovno aktivno širi mrežu svojih dopisništava. Nakon što su 2016. u Hrvatskoj ponovno otvorena dopisništva u Vukovaru, Metkoviću i Bjelovaru, danas svjedočimo ponovnomu otvaranju dopisništava i u BiH – najprije ovoga dopisništva u Mostaru, a ovom prigodom najavljujem i skoro otvaranje našega dopisništva u Sarajevu”, istaknuo je Bačić, prenosi HRT.


Dodao je kako je otvaranje dopisništva u Mostaru jedan od pokazatelja skrbi HRT-a za hrvatski narod u toj državi.


„Sve što je danas aktualno nadam se da će biti još aktualnije s pravim temama koje će pokazati jednu veću i širu dimenziju Hrvata u BiH”, istaknuo je državni tajnik u Središnjemu državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.


Predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora BiH Dragan Čović upozorio je da Hrvati u BiH još uvijek nemaju program javnoga medijskog servisa na svojemu materinskom jeziku te će prisutnost HRT-a hrvatskomu narodu osigurati pravo na informiranje.


“Hrvatski narod ima svoj strateški interes, a to je euroatlanski put BiH. Upravo zato trebamo ovo predstavništvo jer se u javnosti često manipulira. Ja bih čak rekao da smo mi apsolutno jedini predvodnici toga puta u BiH”, izjavio je Čović.


Najavljujući skoro otvaranje dopisništva u Sarajevu Bačić najavio je da će ono pokrivati glavni bosanskohercegovački grad, hrvatska naselja u srednjoj Bosni te velikim dijelom i entitet Republiku Srpsku iz kojega je tijekom posljednjega rata protjerano više od 150.000 Hrvata.


„Upravo je njima pomoć posebno potrebna, a toga smo izazova itekako svjesni te ćemo u svojim programima i dalje poticati opstanak Hrvata u cijeloj BiH, ali i suradnju i razumijevanje među svim ljudima koji ovdje žive”, dodao je Bačić.


Hrvatska radiotelevizija prvi je put svoje dopisništvo u BiH otvorila u ratnim uvjetima 27. srpnja 1992. u Širokome Brijegu. Voditelj je bio Marinko Ćavar, a pomagali su mu novinari, snimatelji, tehničari i montažeri iz HRT-ova centra u Splitu te kolege iz Zagreba.


Od 25. rujna 1995. HRT-ovo je dopisništvo u Širokome Brijegu preraslo u HRT-ov studio Široki Brijeg i započelo emitiranje na modernijoj opremi, a voditelj je bio Miljenko Karačić. HRT-ov studio Široki Brijeg emitirao je tjednu emisiju Federacija BiH, povremeno je ostvarivao emisiju U krupnom planu koja se prikazivala uživo te svakoga ponedjeljka emisiju Kronika Herceg-Bosne, a mreža dopisništava u BiH proširila se na Mostar, Kiseljak, Sarajevo, Livno i Novi Travnik. Poslije su zbog racionalizacije uspostavljena dopisništva u Širokome Brijegu i Sarajevu.


Dopisništvo je 2007. iz Širokoga Brijega premješteno u Mostar, u kojemu je djelovalo sve do 31. prosinca 2014. Odlukom tadašnjega vodstva dopisništva u Sarajevu i Mostaru ukinuta su, a područje BiH za programe HRT-a pokrivalo je samo dvoje videonovinara. Kroz HRT-ova dopisništva u Bosni i Hercegovini dosad je prošlo 35 zaposlenika te još toliko honoraraca.


Otvaranju HRT-ova dopisništva u Mostaru bili nazočni i predsjedateljica Zastupničkoga doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, ministar prometa i komunikacija Federacije BiH Denis Lasić, potpredsjednik Republike Srpske iz redova hrvatskoga naroda Josip Jerković, predsjednici županijskih vlada, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić te brojni drugi visoki gosti i uzvanici.