Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 4
Sutra: 5° 5° 4
24. siječnja 2019.
Nezakonito djelovanje vlasti

Stranka Pametno pozvala ustavne suce da se vrate s godišnjih odmora: Zaustavite tehničku Vladu!

Snimio Nenad REBERŠAK
Snimio Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 25. srpanj 2016. u 14:07 2016-07-25T14:07:00+02:00

Dok tehnička Vlada ne poštuje svoje ovlasti i donosi uredbe sa zakonskom snagom, ustavni suci čekaju da im se netko obrati te da se vrate s godišnjih odmora, stoji u dopisu

Politička stranka Pametno pozvala je u ponedjeljak ustavne suce da se vrate s godišnjih odmora kako bi "preispitali odluke tehničke Vlade, spriječili njeno nezakonito djelovanje i time zaustavili daljnju štetu koja time nastaje".

"Svjedočimo već tjednima kako tehnička Vlada ne poštuje ovlasti koje ima, što se posebno očituje donošenjem nekih odluka, naročito uredbi sa zakonskom snagom o operativnim poslovima. Na takvo što bi trebao reagirati Ustavni sud. Međutim, navodne izjave ustavnih sudaca, koji su imenovani 'trgovinom' HDZ-a i SDP-a, da bi oni nešto napravili kada bi im se netko obratio te kada ovoga trenutka ne bi bili na godišnjem odmoru su, najblaže rečeno, neodgovorne. Oni bi po službenoj dužnosti morali reagirati kada imaju saznanja o kršenju zakonskih i ustavnih normi, što je Ustavni sud, uostalom, već i činio. 
Ako baš trebaju vanjski poticaj, stranka Pametno im se javno obraća i traži od njih hitnu reakciju. S obzirom da vođenje države nije igra, pa i za vrijeme tehničke Vlade i godišnjih odmora, za ocjenu ovakvog pristupa i rada Ustavnog suda, zatražili smo mišljenje ustavne stručnjakinje Sanje Barić, koja je nedavno govorila upravo o odgovornosti u pravosuđu na tribini stranke Pametno u Rijeci.  - Iznenađuje izjava neimenovanih sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske o prekoračenju ovlasti tehničke Vlade, ali istovremeno i o nemogućnosti djelovanja Ustavnog suda RH proprio motu (na vlastitu inicijativu). Da, tehnička Vlada je nesumnjivo prekoračila i nastavlja s najavom prekoračenja svojih ovlasti (najava uredbi o HRT-u, izmjena Zakona o sportu i sl.). No, iako ne vidim primarnu nadležnost baš Ustavnog suda za dosadašnje pojedinačne slučajeve prekoračenja ovlasti, potpuno je nesporno da Ustavni sud može uvijek, barem svojim izvješćem, upozoriti na pojave neustavnosti i nezakonitosti. Pritom je nebitno da se takva izvješća formalno upućuju Hrvatskom saboru kojeg trenutno nemamo. Njima bi, prvo, ukazali Vladi i svekolikoj javnosti na nedopustiva prekoračenja, a drugo, dali bi i jasnu ocjenu za postupanje budućeg saziva, kako u odnosu na izvršene povrede, tako i u odnosu na eventualnu potrebu preciziranja tih ovlasti – protumačila je Sanja Barić.  U slučaju kršenja ovlasti Vlade, ustavni suci bi se, valjda, morali i odmah vratiti s godišnjih odmora te spriječiti nezakonito djelovanje Vlade, dok je ta Vlada još na dužnosti. Stranka Pametno, stoga, poziva Ustavni sud da prekine godišnji odmor i preispita sve odluke tehničke Vlade te spriječi daljnju štetu, koja takvim odlukama nastaje. Posebno ih pozivamo da ponište odluke vezane za Cjelovitu kurikularnu reformu, kako bi se ta reforma nastavila provoditi onako kako je bilo i zamišljeno, prije uplitanja ove nesretne i opozvane Vlade", navodi se u objavi za medije stranke Pametno o spornim odlukama tehničke Vlade i nepostupanju Ustavnog suda vezanom uz navedene odluke.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka