Nova roba

Stranci vole hrvatsko oružje: Vojna industrija nastavlja rušiti izvozne rekorde

Danko Radaljac

Irak bi trebao kupiti hrvatsku jurišnu pušku VHS-2 * Foto: S. SUNARA/CROPIX

Irak bi trebao kupiti hrvatsku jurišnu pušku VHS-2 * Foto: S. SUNARA/CROPIX

Izvezeno je više od 200 milijuna dolara, a s obzirom na već potpisane ugovore i 2015. bit će rekordna



ZAGREB » Hrvatska vojna industrija iz godine u godinu bilježi sve bolje izvozne rezultate, a prema prvim, nepotpunim i neslužbenim informacijama, 2014. bila je za najmanje desetak posto bolja nego li 2013. godina. 


   Informacije skupljene iz više izvora temelje se prije svega na rezultatima izvoza HS produkta i Šestan-Buscha, dvije tvrtke na koje otpada gotovo tri četvrtine hrvatskog izvoza vojno-industrijskog sektora. Prema neslužbenim podacima, obje tvrtke su 2014. godinu završile s rekordnim rezultatima, čime je onda premašen i ukupni dosadašnji hrvatski rekord izvoza u toj industrijskoj grani. Koja iz godine u godinu ruši rekorde.   

Pištolji u SAD


Što to znači u brojkama? Hrvatski izvoz vojne i srodne opreme u 2013. godini iznosio je, kad se sve zbroji, oko 200 milijuna dolara. S novim rezultatima od lani, godišnji izvoz porastao bi na oko 220 milijuna dolara. Minimalno. S tim da taj iznos najvjerojatnije može samo rasti. Tako da će 2014. godina ostati zabilježena kao rekordna do sada što se vojnog izvoza tiče. Još veći plus u toj priči je podatak da se jako malo vojne opreme prodalo iz skladišta MORH-a zainteresiranim državama, što će reći da se najveći dio prodaje odnosi na novoproizvedenu robu.



Ove bi godine Kuvajt napokon trebao odlučiti koje će nove oklopne transportere uzeti za svoju vojsku. U najužem izboru je finska Patrija, koja bi radila zajednički s norveškim Könsbergom i slavonskobrodskim »Đurom Đakovićem«. Ukupno 120 vozila, koliko iznosi javni natječaj, uvelike bi podignulo i izvozne rezultate Hrvatske.





   Generatori ovakvog uspjeha su već spomenute dvije najjače tvrtke iz ovog sektroa, HS Produkt i Busch-Šestan. HS produkt je lani ponovno izvezao velike količine svojih pištolja, kojima su glavna destinacija Sjedinjene Američke Države. Šestan-Busch već ima i preliminarne brojke za svoje svjetski cijenjene kacige. U 2014. godini prodano ih je ukupno oko 76.000, u odnosu na nešto malo preko 60 tisuća koje su distribuirane godinu prije toga.


   Vojna ili obrambena industrija, kako je samim tvrtkama draže da ih zovu, tako polagano postaju sjajne zvijezde hrvatskog izvoza. No, to nije sve. Koliko god nategnuto bilo krajem siječnja raditi prognoze za tekuću godinu, već sad se gotovo sa sigurnošću može kazati da će 2015. godina biti novi rekorder što se tiče vojnog izvoza. Ne radi se o gledanju u staklenu kuglu, već vojno-industrijski sektor ima već toliko potpisanih ugovora za ovu godinu da je posve jasno da će izvoz ići preko prošlogodišnjih razina. Dakle, samo s dogovorenim poslovima.


   U igri i MORH


Prije svega se tu misli na veliki izvozni posao HS Produkta i Busch-Šestana, koji samo još trebaju verificirati ugovor s Irakom, koji bi trebao postati prva država na svijetu koja će kao jurišnu pušku koristiti hrvatsku VHS-2. Uz to, naručene su i velike količine kaciga, a ugovor bi se dodatno mogao širiti i na drugu opremu, poput tekstilne i kožne. Samo ovaj ugovor tako će omogućiti povećanje dosadašnjih izvoznih rezultata.


   Uz poslove za ovu godinu koji su već sada sigurni, nekoliko je mogućnosti da se rezultati povećaju enormno i da rekordni iznos izvoza bude srušen u pomalo i nevjerojatnim gabaritima. Prije svega, MORH ove godine namjerava prodati jurišne helikoptere Mi-24 te nekoliko Pilatusa PC-9. Iako su helikopteri u lošem stanju, nešto zarade se ipak može očekivati za Ministarstvo obrane, a novac dobijen na taj način uložit će se u daljnju modernizaciju Oružanih snaga, što je u konačnici ponovno dobro za domaću obrambenu industriju.