Raspušteno povjerenstvo

Stopirano preuzimanje Badela, Meteor grupa optužuje: ‘Panenić pogoduje lošijem ponuđaču’

Jagoda Marić

Foto S. Strukić / PIXELL

Foto S. Strukić / PIXELL

U Meteoru pak kažu da odlukom  nisu iznenađeni jer je, ističu, »tehnički ministar Tomislav Panenić tijekom cijelog procesa vrlo otvoreno činio sve kako bi izbjegao donošenje odluke o odabiru Meteor grupe za strateškog partnera«



ZAGREB   Predstečajna nagodba u Badelu 1862. ponovo se komplicira. Kad se činilo da će završiti prihvaćenjem plana restrukturiranja i da će novi vlasnik te tvrtke postati đakovački Meteor, Ministarstvo gospodarstva objavilo je da raspušta  Povjerenstvo za odabir strateškog partnera i naložilo upravi Badela raspisivanje novog natječaja za odabir strateškog partnera. U priopćenju Ministarstvo ističe da ih je Meteor početkom rujna  izvijestio da kontrolira 67,45  posto tražbina prijavljenih u postupku predstečajne nagodbe  što je dostatno da se prihvati plan restrukturiranja. No, tvrde da su tražili potvrdu da Meteor kontrolira spomenuti iznos tražbina i da iz dostavljenih podataka nije moguće sa sigurnošću utvrditi kojim postotkom potraživanja samostalno i bezuvjetno raspolaže Meteor te jesu li stečena potraživanja dostatna za uspješno okončanje postupka predstečajne nagodbe.


U međuvremenu je 22. rujna 2016. drugi potencijalni investitor St. Nicolaus pokrenuo postupak pred   Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga zbog povrede odredaba Zakona o tržištu kapitala, širenjem obmanjujućih, neistinitih i nepotpunih podataka investicijskoj javnosti. Povjerenstvo raspuštaju i traže novi natječaj jer kako tvrde »nije utvrđeno da je novonastali vjerovnički položaj Meteora u odnosu na Badel takvog značaja da bi jamčio prihvaćanje plana restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe. Dodaju i da je Meteor nelojalno postupao.  U Meteoru pak kažu da odlukom  nisu iznenađeni jer je, ističu, »tehnički ministar Tomislav Panenić tijekom cijelog procesa vrlo otvoreno činio sve kako bi izbjegao donošenje odluke o odabiru Meteor grupe za strateškog partnera«.


–  Ne ulazeći u motive tehničkog ministra da otvoreno pogoduje podnositelju lošije ponude nepobitna je činjenica da se ovakvim postupcima nanosi direktna šteta Meteor grupi kao najbolje ocijenjenom ponuditelju, ali i Badelu 1862 koji hitno treba strateškog investitora i razrješenje ove besmislene situacije – .  Ponašanjem i odlukama tehničkog ministra Panenića postupak koji je trebao i mogao biti transparentan, brz i kvalitetan postao je kontaminiran i štetan za društvo kojemu je trebao pomoći u prevladavanju ozbiljnih teškoća i financijskih problema poručuju, između ostaloga, iz  Meteor grupe i dodaju da  će učiniti sve kako bi pomogli Badelu 1862 u izbjegavanju ozbiljnih negativnih posljedica neodgovornog postupanja tehničkog ministra Panenića«.