Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Dvije smjernice

Stop na energetske projekte: Moratorij na bušenje Jadrana i Plomin C ne donosi plaćanje penala

Tek kad Vlada donese odluke, HEP će odgovorno provesti svoj dio obveza – TE u Pominu /  Foto V. KARUZA
Tek kad Vlada donese odluke, HEP će odgovorno provesti svoj dio obveza – TE u Pominu / Foto V. KARUZA
Autor:
Objavljeno: 23. siječanj 2016. u 14:47 2016-01-23T14:47:00+01:00

Energetičari otkrivaju da HEP i Marubeni još nisu došli do točke pregovora u kojoj bi se definirala odšteta za slučaj odustajanja od projekta. Potpuno odustajanje od bušenja Jadrana ne bi trebalo biti veliki gubitak, svi investitori ionako »sele« u Iran 

ZAGREB Stavljanje privremenog moratorija na gradnju termoelektrana i trajnog moratorija na eksploataciju nafte i plina u Jadranu – što su dvije smjernice Ministarstva gospodarstva nove Vlade – za državu neće značiti plaćanje penala s već dogovorenim partnerima niti će biti veliki gospodarski gubitak.

Tako barem tvrde energetičari, upućeni u stanje na tržištu, ali i u pregovore HEP-a s japanskim Marubenijem, konzorcijem koji bi trebao graditi Plomin C. Kako otkrivaju, HEP i Marubeni, srećom, još nisu došli do točke pregovora u kojoj bi se definirala odšteta za slučaj odustajanja od projekta, kako od strane japanskog partnera, ako i od HEP-a. Spominjala se cifra te odštete u iznosu od šest do osam milijuna eura, ali kako pregovori o ugovoru ipak nisu finalizirani, ni Hrvatska neće morati japanskom , očito nesuđenom partneru, plaćati odštetu zbog odustajanja od projekta. 

Nema zelenog svjetla 

Osim toga, naglašavaju naši sugovornici, niti Europska komisija Plominu C odnosno ugovoru o HEP-ovom otkupu električne energije od Marubenija, koji bi elektranu izgradio, još nije dala zeleno svjetlo, niti je s prijedlogom ugovora bila zadovoljna. 

»Europa taj ugovor niti ne bi odobrila budući da je HEP s Marubenijem dogovorio otkupnu cijenu električne energije od čak 85 eura po MWh, dok se cijena na tržištu sad kreće oko 25 eura. Po Europi i svijetu se elektrane zatvaraju, odustaje se od novih projekata zbog niskih cijena, a pogotovo se odustaje od gradnje termoelektrana na ugljen. Bolje je novac uložiti u interkonekciju kojom ćemo energiju dobavljati izvana«, kažu nam upućeni energetičari upoznati s HEP-ovim pregovorima. Ugljen, napominju, jest najisplativije gorivo na tržištu, ali je cijena od 85 eura prevelika.

HDZ planira Mostu oteti energetiku? 

Kako se neslužbeno može čuti, HDZ je jako nezadovoljan činjenicom što je Ministarstvo gospodarstva, pod čijom se upravom nalazi i energetski sektor, pripalo Mostu, odnosno Tomislavu Paneniću, načelniku slavonske općine Tompojevci, kojeg mnogi hvale zbog poduzetnosti i uspješnog povlačenja sredstava iz EU fondova. »HDZ će se sad prividno s tim pomiriti, ali im je plan u narednih pola godine energetiku, koja je zapravo jedino preostalo gospodarstvo u Hrvatskoj, izdvojiti, i dati je svom čovjeku«, može se čuti od upućenih. Kako im već u prvoj rundi nije pripala energetika, njihov će Darko Horvat, nekadašnji čelnik Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva na čelu s Đurom Popijačem, biti ministar poduzetništva, dok bi kasnije izdvojeni energetski sektor navodno trebao voditi Branimir Horaček, također bivši čelnik te iste uprave u Ministarstvu.

Kako je službeno našem listu odgovoreno iz HEP-a na pitanje postoji li opasnost od plaćanja penala Marubeniju, najave mjera iz programa buduće Vlade oni još ne mogu komentirati. Tek kad Vlada donese odgovarajuće odluke, HEP će, kao i do sada, odgovorno provesti svoj dio obveza, zaključuju.

Nedavno je, valja napomenuti, HEP odustao i od gradnje termoelektrane na plin u Osijeku, projekta čiji je najveći zagovornik bio ministar Ivan Vrdoljak. Tom se, navodno neisplativom, a skupom projektu, odupirao nekadašnji šef HEP-a Tomislav Šerić, koji je zbog tog i smijenjen, da bi i sadašnja uprava na čelu s Pericom Jukićem, jer i Vrdoljak odlazi s dužnosti, projekt prekrižila.

Pad cijena 

Kad je bušenje Jadrana u pitanju, potpuno odustajanje nove Vlade od ovog projekta također ne bi trebalo biti veliki gubitak. Kako kažu energetičari, svi investitori ionako »sele« u Iran, koji ima velike, dokazane zalihe ugljikovodika, dok su cijene na tržištu toliko neisplative da nitko ne želi ulagati u nesigurna nalazišta poput Jadrana. Od naših platformi je većina prvotnih koncesionara ionako odustala, pa tako navodno i Ina, pa bi ugovor ionako bio potpisan samo s konzorcijem Medoilgasa i ENI-ja, za samo jedno jadransko istražno polje. To je potpisivanje Milanovićeva vlada, podsjetimo, lani odgodila za ovu godinu te ga po svemu sudeći neće niti biti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.