Protiv govora mržnje na internetu

Stop digitalnom nasilju: Mladi, dislajkajte mržnju

Tihomir Ponoš

Ne bi li suzbila govor mržnje na Internetu te informirala javnost, posebno djecu i mlade, o poštivanju ljudskih prava i negativnom utjecaju govora mržnje Ministarstvo socijalne politike i mladih uključilo se u on-line kampanju Vijeća Europe »No Hate Speec Movement«



ZAGREB Prema posljednjim istraživanjima 87 posto mladih tri sata dnevno provodi na internetu, ponajviše od toga na društvenim mrežama, pri čemu su često izvrgnuti govoru mržnje  i njegovim negativnim posljedicama. Ne bi li suzbila govor mržnje na Internetu te informirala javnost, posebno djecu i mlade, o poštivanju ljudskih prava i negativnom utjecaju govora mržnje Ministarstvo socijalne politike i mladih uključilo se u on-line kampanju Vijeća Europe »No Hate Speec Movement«. 


Ministarstvo je u suradnji s nizom udruga pokrenulo nacionalnu kampanju »Ne govoru mržnje na internetu« a kako bi mladi kojima je kampanja ponajprije namijenjena lakše shvatili o čemu je riječ slogan im je jezično prilagođen i glasi  »dislajkam mržnju«, a pokrenuta je i internetska stranica www.dislajkammrznju.hr. Prilikom predstavljanja kampanje jučer je  predstavljen i spot kampanje koji će biti prikazivan na televizijama s nacionalnom koncesijom.


Za ambasadoricu kampanje izabrana je Iva Šulentić. Ona je najavila skorašnji natječaj za izradu spota na temu kampanje u kojem će sudjelovati osnovne i srednje škole. Šulentić je naglasila važnost prevencije širenja mržnje na internetu jer, kako kaže, »digitalni udarci doista fizički bole«. Žrtve govora mržnje na internetu moći će zahvaljujući kampanji saznati kako mogu prijaviti takav govor i potražiti pomoć, kazala je Šulentić.




Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić uvjerena je da će kampanja u godinu dana koliko će trajati osvijestiti mnoge mlade ljude o opasnostima govora mržnje na internetu jer, kako je rekla, »širenje mržnje ponekad ostaje samo na onom napisanom, ponekad izaziva teške posljedice i traume«. Promotori kampanje su Daniela Trbović, hokejaši Medveščaka, Ivana Nanut, Leona Paraminski, Goran Bogdan, Tomislav Jelinčić i Amar Bukvić.