Istra

Stojanović: Sada ili lomimo epidemiju ili će se rast nastaviti

Hina

Foto Dusko Marusic/PIXSELL

Foto Dusko Marusic/PIXSELL

"U ovom trenutku nalazimo se u uzlaznom razdoblju epidemije, bez obzira što u posljednje vrijeme imamo stagnaciju pozitivnih uzoraka. No, to je prijelomni trenutak u kojem ili ćemo lomiti epidemiju ili će se rast nastaviti", rekao je Stojanović na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite



PULA Prijelomni je trenutak u kojem ili ćemo lomiti epidemiju ili će se rast nastaviti, poručio je u srijedu ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović, ističući kako je taj “prijelomni trenutak” stagnacija pozitivnih uzoraka na virus.


 “U ovom trenutku nalazimo se u uzlaznom razdoblju epidemije, bez obzira što u posljednje vrijeme imamo stagnaciju pozitivnih uzoraka. No, to je prijelomni trenutak u kojem ili ćemo lomiti epidemiju ili će se rast nastaviti”, rekao je Stojanović na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite.


 Istaknuo je kako je upravo zbog toga od iznimne važnosti dosljedno provođenje donesenih mjera jer ono što zdravstveni sustav pruža kao odgovor na epidemiju, naglasio je, nije dovoljno bez učešća svih građana.




 “Samo dosljedno provođenje mjera i dugotrajna primjena tih mjera dat će nam realne šanse u borbi protiv koronavirusa”, poručio je Stojanović.


 Naveo je kako je u Istri dosad koronavirusom zaraženo 38 osoba, među kojima su i dva stranca te jedna umrla osoba u Brtonigli. 


 Stojanović je Iznio podatke da je više od pola zaraženih stacionirano na području Umaga, Novigrada i Brtonigle, gdje se bolest najviše proširila na pogrebu oca tamošnjeg istarskog vinara te na naknadnom okupljanju u ugostiteljskom objektu. 


 “Zasad imamo jedanaest zaraženih iz Umaga, osam iz Brtonigle, pet iz Pule, četiri iz Novigrada, po tri iz Poreča i Vodnjana, dvojicu iz Labina te po jednog iz Rovinja i Raše. Vidljivo je je da na području središnje Istre, u Pazinu i Buzetu, još nema zaraženih, što je rezultat i činjenice da je većina radno aktivnog stanovništva na zapadnoj obali Istre”, rekao je.


 Ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić rekla je kako su stabilno svi zaraženi pacijenti koji su hospitalizirani, ali još nema izliječenih.


 “Još uvijek nemamo pacijenta za kojeg možemo reći da je izliječen na način da je nestao virus iz brisa. Svi kontrolni brisevi su još uvijek pozitivni za sve pacijente, ali imao slučajeve izliječenosti u smislu da su simptomi nestali kod pacijenata”, istaknula je Hrstić.


 Dodala je kako nema podataka da se virus pojavio u bolničkom sustavu u Istri, premda su dva zdravstvena djelatnika zbog predostrožnosti u samoizolaciji. 


 Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac zahvalio je građanima koji se pridržavaju svih naloženih mjera, te ih pozvao da tako i nastave jer se samo na takav način mogu suprotstaviti koronavirusu.


 “Mjere koje nisu popularne, ali su vrlo korisne, u Istri se provode. Nalazimo se u prijelomnom trenutku borbe protiv koronavirusa, stvari se definitivno za sada kreću u dobrom pravcu”, zaključio je Kozlevac.