Prvo Albanija, pa BiH

Što stoji iza današnje serije potresa: ‘Ne treba paničariti, ali ovo je seizmički jako aktivno područje’

Sanda Milinković

Foto Reuters, arhiva NL / IStock

Foto Reuters, arhiva NL / IStock

Prevolnik naglašava da je najvažnije ne širiti paniku, ali s druge strane dodaje da treba biti svjestan činjenice da živimo u seizmički aktivnom području u kojem su se ovakvi potresi, ali i jači, već događali



Potres magnitude 6,4 u Albaniji dogodio se nešto prije 4 sata ujutro, što je drugi jaki potres koji je područje pogodio u dva mjeseca. Epicentar potresa bio je između Drača i prijestolnice Tirane, na deset kilometara dubine. Nakon ovog potresa, zabilježen je potres u Bosni i Hercegovini. 


Prema izvješću Seizmološke službe posljednji je potres na seizmografima zabilježen danas u 10 sati i 19 minuta. Riječ je o vrlo jakom potresu s epicentrom kod Blagaja u Bosni i Hercegovini. Magnituda potresa iznosila je 5.4 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VI-VII  stupnja. Potres se osjetio diljem Dalmacije.


Prethodio mu je razoran potres zabilježen noćas u 03 sata i 54 minute s epicentrom kod Drača u Albaniji. Magnituda potresa iznosila je 6.3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je IX stupnja. Potres je probudio građane diljem Dalmacije i osjetio se diljem Hrvatske te u Republici Bosni i Hercegovini.




Snježan Prevolnik, seizmolog iz Seizmološke službe, u telefonskom nam je razgovoru kazao da su o potresu kod Blagaja imali dojave iz Sarajeva, Beograda, Zagreba i Splita te s užeg područja potresa, što su informacije koje dolaze s terena.


– S obzirom na karakteristike potresa koji se dogodio kod Blagaja, moguća su manja oštećenja u užem epicentru, ali ne očekuju se velike štete poput onih koje je izazvao potres u Albaniji. Usporedbe radi, potres u Albaniji je oslobodio količinu energije kakvu bi oslobodilo tridesetak potresa poput ovog kod Blagajna“, kaže nam Prevolnik.


U izjavi za N1 načelnik Općine Nevesinje Milenko Avdalović kazao je da je nastava u školama u ovoj općini prekinuta te da ima štete na objektima. “Treslo je dobro, Bogu hvala nema povrijeđenih, ali ima štete. Prekinuli smo nastavu u svim školama, popucali su zidovi”, kazao je Avdalović.


Prevolnik naglašava da je najvažnije ne širiti paniku, ali s druge strane dodaje da treba biti svjestan činjenice da živimo u seizmički aktivnom području u kojem su se ovakvi potresi, ali i jači, već događali.


Prošlog su tjedna zabilježena i dva potresa kod Ploča. Dana 19. studenog u 9 sati i 56 minuta na seizmografima Seizmološke službe zabilježen je umjeren potres s epicentrom nedaleko Ploča. Magnituda potresa iznosila je 3.5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV-V stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Prema dojavi građana potres se osjetio u Pločama, Splitu te na Pelješcu.


U 10 sati i 35 minuta, uslijedio mu je naknadni, lagani potres s istim epicentrom. Magnituda potresa iznosila je 2.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je II-III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.