Zdanje u Kumrovcu

Što se događa s prodajom Titove Političke škole? Kineskinja Yu još nije uplatila novac

Jagoda Marić

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U Ministarstvu državne imovine sada pak tvrde da će ugovor s tvrtkom Zhongya nekretnine raskinuti ako do kraja godine ne uplati novac, a onda mogu zadržati i jamčevinu od 598 tisuća kuna



ZAGREB – Odluka Vlade da proda nekretnine bivše političke škole u Kumrovcu zagrebačkoj tvrtki Zhongya nekretnine koju je osnovala kineska poduzetnica Jiang Yu bila je valjda jedina konkretna posljedice travanjskih susreta državnih i gospodarskih delegacija Hrvatske i Kine, koje su predvodili premijeri Andrej Plenković i Li Kequiang.


Danima se, pa i mjesecima razvlačila priča o mogućem kineskom ulaganju u brodogradnju, pa riječku luku, pa željeznicu, ali su otpadale jedna po jedna, a sada se sve daljom čini i do jučer sigurna priča o planovima obnove propalih nekretnina u Kumrovcu.


Iako je tvrtka Zhongya 14,09 milijuna kuna za kupnju nekretnina trebala uplatiti do 6. rujna to se još nije dogodilo, a Vlada je na jučerašnjoj sjednici po drugi put produljila rok uplate i to do kraja godine.


Otežan transfer novca




Ministar državne imovine Mario Banožić objasnio je da se Vlada na novo produljenje roka odlučila ponovno na zahtjev kupca koji razloge neplaćanja opravdava političkom situacijom u Hong Kongu, odnosno time da se produljila nepovoljna politička situacija između Posebne upravne regije Hong Kong i Narodne Republike Kine, zbog čega je otežan transfer novca iz Hong Koga.


Iako je ministar Banožić tvrdio da od prodaje političke škole neće biti ništa ako kupac ne uplati dogovoreni iznos do 11. studenog, odnosno do isteka roka nakon prvog produljenja, očito su se u Vladi predomislili, a motiv za takvo ponašanje je možda činjenica da se na pet natječaja, koji su objavljeni od 2007. godine, nitko nije javio osim kineskih investitora koji su predali ponudu na zadnji natječaj. U Ministarstvu državne imovine sada pak tvrde da će ugovor s tvrtkom Zhongya nekretnine raskinuti ako do novog roka ne uplati novac, a onda mogu zadržati i jamčevinu od 598 tisuća kuna.


Smanjivanje površine


Vlada se jučer bavila još jednom nekretninom, kompleksom na Pantovčaku u kojem je smješten Ured predsjednice Republike, pa je odlučila smanjiti površinu kojom Ured upravlja s oko 95 hektara na 28 hektara. Kako je Banožić objasnio, Vlada ovim mijenja svoju raniju odluku iz 2016. godine kojom je dala određene nekretnina u vlasništvu države na upravljanje Uredu predsjednice i Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom.


Kompleks na Pantovčaku čine Vila Zagorje s aneksom, Vila Prekrižje, objekt počasne satnije i drugi objekt te park-šuma Pantovčak, ukupne površine oko 95 hektara. Sada je utvrđeno da građevinska čestica, površine 28 hektara, ostaje na upravljanje Uredu predsjednice,a podrazumijeva zemljište za redovitu uporabu postojećih građevina, Vilu Zagorje s aneksom i Vilu Prekrižje.