Postoji procedura

Što sad ovo znači? Odvjetnik tvrdi: ‘Štrajk prosvjetara nije legalan’

P. N.

Foto Igor Kralj / PIXSELL

Foto Igor Kralj / PIXSELL



Odvjetnik Albin Hotić tvrdi da štrajk prosvjetnih radnika zapravo nije legalan i da bi ga Vlada mogla zabraniti.


– Dakle, prvo bih želio naglasiti da ne ulazim niti u razloge štrajka niti u moguće posljedice odnosno sve ono što se dešava ovih dana u Hrvatskoj zbog štrajka prosvjetnih radnika. Štrajk je ustavno pravo, dakle zajamčeno je pravo na štrajk i u tom smislu on je legitiman i svi oni koji žele izboriti neka bolja prava za sebe imaju pravo štrajkati. Međutim, sukladno Zakonu o radu, da biste štrajkali morate provesti jednu prilično strogo definiranu proceduru koja vas vodi u mogućnost provođenja zakonitog štrajka i koliko je meni poznato, sindikati nisu proveli tu proceduru te u tom smislu ne mogu niti legalno štrajkati, rekao je Hotić za N1 i dodao kako Vlada može tražiti zabranu štrajka u bilo kojem trenutku.


No Vlada ipak ne može kazniti štrajkaše.




– Vlada to ne može reći. Vlada može podnijeti tužbu nadležnom sudu ili sudovima i sudovi će onda u sudskom postupku koji je hitan donijeti odluku je li štrajk zakonit ili nije i u tom slučaju, ukoliko se utvrdi da je štrajk nezakonit, onda bi mogli svi oni koji su sudjelovali u štrajku snositi neke posljedice. U ovom slučaju se radi o ekstremnim rokovima koji se zaista i poštuju. Odluka se u prvom stupnju, a tu je nadležan Županijski sud, mora donijeti u roku od pet dana, tako da se zaista radi o kratkim rokovima i zapravo bi pravorijek mogli imati vrlo brzo. Najčešće u praksi se događa da se dan nakon podnošenja tužbe već održava rasprava, već se stranke suoče na sudu i iznose svoje argumente i sud najčešće onda taj dan i donosi odluku, dodao je Hotić za N1.


Podsjetio je kako su elementi koji su potrebni da biste proveli zakoniti štrajk su: najava kolektivnih pregovora, kolektivno pregovaranje u dobroj vjeri, zastoj u kolektivnim pregovorima, provedeni postupak mirenja, neuspješno mirenje.


– Tek tada imate elemente da najavite štrajk koji će biti zakonit.