Tržište struje

Što s “obnovljivcima”? Dobrović najavio, ali još nije predstavio model na povoljniji otkup zelene energije

Bojana Mrvoš Pavić

Na modelu u Ministarstvu i dalje rade / Foto Sergej DRECHSLER

Na modelu u Ministarstvu i dalje rade / Foto Sergej DRECHSLER



ZAGREB – Iako je iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike bilo najavljeno da će do kraja prošlog tjedna predstaviti model zahvaljujući kojem bi se, na zadovoljstvo opskrbljivača električnom energijom, ali i potrošača, mogao pronaći novac potreban za poticanje proizvodnje energije iz vjetra, sunca i drugih obnovljivih izvora energije (OIE), do toga još nije došlo. Opskrbljivači su, kako doznajemo, još u ponedjeljak trebali biti primljeni na sastanak u Ministarstvo, no dosad na njega nisu niti pozvani, dok u Ministarstvu odgovaraju kako na novom modelu i dalje rade.


Podsjetimo, opskrbljivači energijom – HEP, RWE, GEN-i, HT i drugi su ogorčeni jer bi prema izmjenama Zakona o OIE od sljedeće godine i dalje bili dužni otkupljivati energiju proizvedenu u vjetroelektranama i drugim OIE, po još višim, reguliranim cijenama nego do sada. To će ih, upozoravaju, otjerati u bankrot i sa hrvatskog tržišta na koje su donijeli cijene energije niže i do 30 posto.


Ministarstvo Slavena Dobrovića najavio je model koji bi trebao sve zadovoljiti, što znači da ne bi trebalo doći ni do značajnijeg poskupljenja naknade za OIE, koju plaćaju svi potrošači – i građani i industrija, dok moguće ni opskrbljivači neće morati plaćati troškove koji su im se do sada najavljivali.