HGK postaje udruga

Što je Komora bez malih poduzetnika, a još više obrnuto?

Alenka Juričić Bukarica

Novim zakonom predlaže se dobrovoljno članstvo za mikro i male poduzetnike do 50 zaposlenih. No u pojedinim strukovnim skupinama smatraju da će time najviše izgubiti upravo mali poduzetnici koji neće moći nadomjestiti logistiku koju su dosad dobivali od HGK-a

RIJEKA » Nacrt novog Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori, kojim se predlaže dobrovoljno članstvo za mikro i male poduzetnike do 50 zaposlenih, očito je izazvao velik interes firmi, ali i iznajmljivača. Za mikro i male poduzetnike propisuje se dobrovoljno članstvo na način da pravne i fizičke osobe, koje su sukladno Preporuci Europske Komisije mikro ili mali poduzetnici, mogu postati članovima HGK-a na vlastiti zahtjev. Dakle, mogu birati hoće li biti u HGK-u ili ne.   Nacrt zakona na javnoj je raspravi bio do 22. studenoga pa su tako iz Udruge u turizmu – Mošćenička Draga, poslali očitovanje prema kojem udruga ostvaruje izvrsnu komunikaciju sa Strukovnom skupinom obiteljskog smještaja HGK-Županijske komore Rijeka.

  – Udruga nije direktan član Županijske komore Rijeka, ali korist koju ostvaruje obiteljski smještaj radom Komore na ovom području je zbilja velika i poželjeli bi je i drugim vlasnicima obiteljskog smještaja u Hrvatskoj. Strukovna skupina obiteljskog smještaja HGK-Županijske komore Rijeka najmanje dva puta godišnje organizira sastanke vlasnika obiteljskog smještaja. Moramo naglasiti da se zaključci ovih sastanaka ubrzo i provedu tako da svi vlasnici obiteljskog smještaja zadnjih godina osjećaju dobrobiti ovakvog organiziranja. Eventualni gubitak mogućnosti komunikacije i suradnje s HGK-om na postojećem nivou svakako bi otežalo naš rad, a posljedično i umanjilo našu konkurentnost na hrvatskom ili EU-turističkom tržištu, kažu u ovoj udruzi.


 


 Miksanje dvaju modela


Iz Županijske komore Rijeka poslali su nam i očitovanja Valtera Lisice, predsjednika Strukovne skupine nakladnika pri Županijskoj komori, te Ervina Mraka, predsjednika Strukovne skupine komunalnog gospodarstva.




  Tako je Lisica istaknuo da nacrt prijedloga Zakona dolazi u formi prekomjernog granatiranja ove asocijacije.


  – Daleko od toga da je dosad HGK funkcionirao besprijekorno i da promjene nisu potrebne. Ali promjene bez temeljite analize dosadašnjih učinaka i u velikoj žurbi, ukazuju da predlagatelju zakona i nije stalo do boljeg rada HGK-a. Pokazuje to i nepotrebno miksanje dvaju europskih modela, odnosno obveznog i neobveznog članstva, umjesto odabira jednog modela i njegove dosljedne primjene. Isto tako, javno proklamirani cilj o ravnopravnosti svih članica pri odlučivanju, ruši se odredbom o broju glasova ovisno o visini uplaćene članarine. Ovakvim miniranjem, HGK će definitivno izgubiti mogućnost potpore malim subjektima kao što je primjerice Zajednica nakladnika i knjižara pri središnjici HGK-a, odnosno Strukovna skupina nakladnika pri Županijskoj komori Rijeka. Komora je prepoznala važnost organiziranja i potpomaganja ovih članica iako je njihov gospodarski značaj relativno malen, ali imaju nemjerljiv značaj u očuvanju i promicanju nacionalne kulture. Slijedom toga, nakladnici godinama sudjeluju na međunarodnim sajmovima, organiziraju domaće sajmove knjiga i uz potporu HGK-a pridonose širenju i očuvanju naše pisane riječi, naveo je Lisica zaključivši kako će novi Zakon Komoru svesti na razinu udruge.



Boris Štanger, predsjednik Strukovne skupine obiteljskog smještaja Županijske komore Rijeka kaže kako je u labirintu raznih propisa, zakona i akata malom poduzetniku potrebna pomoć.   – Nemjerljiv broj sati sam potrošio na čitanje Narodnih novina, kao i obijanje raznih administrativnih pragova. S obzirom da sam mali poduzetnik nisam u mogućnosti za svaki potreban papir angažirati odvjetnički ured ili nešto slično. Jedinu pomoć u kontaktu s resornim ministarstvom ostvario sam preko HGK-a. Stoga smatram da je Komora nužno potrebna, pogotovo malim i mikro poduzetnicima kao njihov servis, ne samo za pravnu pomoć već i prema njihovim potrebama za strukovno udruživanje. Smatram da 42 kune mjesečno koje izdvajam za HGK nije veliki iznos i slažem se da i dalje ostane kao obvezno davanje, kazao je Štanger.


  Mrak je, pak, naveo da bi se razumnim korištenjem resursa i pružanja usluga HGK-a, u budućnosti mogli riješiti mnogi gorući problemi koji danas stvaraju prepreke za normalno poslovanje.  

 Zajednički ciljevi


– Nažalost, komunikacija na relaciji županijskih komora i centrale ima proformalističku složenost koja bi se po meni trebala svesti na brzu i efikasnu učinkovitost. Tendencija bi trebala biti da se svi poduzetnici, kao sva ostala društva raznih djelatnosti, objedine i rade zajedno za boljitak te da se konačno pronađu mogućnosti bržeg razvoja cjelokupnog društva na razini države. S obzirom na današnje stanje, ne samo gospodarstva već i svih ostalih djelatnosti potrebnih za normalan život u 21. stoljeću, krajnje je vrijeme da se pokrene strateška proizvodnja koja će omogućiti, kako nove izvore prihoda, tako i kontinuirano smanjivanje nezaposlenost te spriječiti odlazak dragocjene radne snage, kako postojeće s iskustvom, tako i mlade populacije koja u načelu čini budućnost. I na kraju potrebno je imati ovakve institucije poput HGK-a koje će biti dobro organizirane i učinkovite te omogućiti ostvarenje zajedničkih ciljeva. Uostalom HGK-Županijska komora Rijeka pokazala se u dosadašnjem radu kao gotovo najaktivnija u čitavoj državi pa je i to dokaz da se uvijek može i bolje i više, kazao je Mrak.


  Janko Mavrović, direktor riječke putničke agencije Mediteran Adria, naveo je kako se Hrvatska nalazi u stresnom razdoblju društvenih i gospodarskih promjena, prevodeći socijalističko samoupravno uređenje u kapitalistički neoliberalizam.   – To je proces koji zahtijeva brojne promjene i prilagodbe kod svih sudionika gospodarskog sustava, a u kojem HGK čini nužnu sponu i medijatora interesa gospodarstva i tijela države. Očekujemo još snažniju prisutnost i proaktivan pristup HGK zakonodavnom preoblikovanju hrvatskog poslovnog okruženja, kao i aktivniju podršku u pokretanju poslovnih inicijativa, komentirao je Mavrović.