Samo hitne stvari

Što do 15. srpnja? Sabor će se raspustiti, pa baviti SDP-ovim zakonom o sprečavanju huliganstva?

Dražen Ciglenečki

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

U oporbi općenito procjenjuju da se  Željko  Reiner neće usuditi ignorirati volju 89 zastupnika koji traže samoraspuštanje, naročito zato što to ne bi HDZ-u ništa politički donijelo. Štoviše, Reinerovo odugovlačenje samo bi štetilo njegovoj stranci



ZAGREB  U SDP-u više ne dvoje da će predsjednik Sabora Željko Reiner danas staviti na glasovanje odluku o raspuštanju parlamenta koja bi na snagu stupila 15. srpnja. U oporbi općenito procjenjuju da se na nastavku saborske sjednice Reiner neće usuditi ignorirati volju 89 zastupnika, naročito zato što to ne bi HDZ-u ništa politički donijelo. Štoviše, Reinerovo odugovlačenje samo bi štetilo njegovoj stranci.


Zasad, međutim, nije jasno čime bi se zastupnici bavili u idućih skoro mjesec dana, ako danas izglasaju spomenutu odluku. Član predsjedništva SDP-a Peđa Grbin smatra – gotovo ničim.



 Sabor će danas formalno potvrditi aktiviranje zastupničkog mandata predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku. Njegov zahtjev je u petak odobrilo Mandatno imunitetno povjerenstvo i preostalo je još da se o tome rutinski izjasne zastupnici na plenarnoj sjednici Sabora. Reiner će tu točku uvrstiti u dnevni red i o njoj će se odmah glasovati. Znači da Karamarko, ako će to željeti, već danas može zauzeti svoje mjesto u saborskim klupama.





– Sabor do 15. srpnja ne bio mogao obavljati svoj redovni posao. U dnevnom redu su neki predloženi zakoni i godišnja izvješća državnih institucija, ali mislim da bismo, nakon što odlučimo o samoraspuštanju, mogli raspravljati samo o nekim hitnim stvarima, rekao nam je Grbin.


Žele konsenzus


A on je preko vikenda, zajedno s nekolicinom stranačkih kolega, upravo radio na prijedlogu koji bi mogao imati dimenziju hitnosti. Kako je u subotu najavio glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan, ta će stranka poslati u parlamentarnu proceduru izmjene Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima.


– Zakonom o Vladi propisano je da Vlada u ostavci, što sadašnja jest, može do imenovanja nove obavljati samo tehničke poslove. Predlaganje zakona nipošto nije tehnički posao, što su potvrdili i neki profesori ustavnog prava. Dakle, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je svojom inicijativom promjena Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima dovela Oreškovićevu vladu u vrlo neugodnu situaciju. Ali, Sabor može sam izmijeniti taj Zakon i zato je Klub SDP-a pripremio svoj prijedlog. Dostavit ćemo ga svim zastupničkim klubovima i nadam se da bismo do raspuštanja Sabora mogli konsenzusom usvojiti te izmjene, koje mogu ići u kategoriju hitnih, objašnjava Grbin. U daljnjem postupku se, ističe SDP-ov zastupnik, Sabor treba konzultirati i s ministarstvima u čijoj je nadležnosti ovaj Zakon. SDP predlaže da se proširi područje na koje se Zakon primjenjuje, pa bi se ubuduće sankcioniralo i izgrednike koji odlaze sa stadiona, a ne samo, kao što je trenutačno, one koji nešto protuzakonito počine u dolasku i za vrijeme sportskog natjecanja. Nadalje, postrožilo bi se kazne, a SDP bi i dao veće ovlasti policiji.


– Sada policija može zatražiti od organizatora nekog sportskog događaja da ga prekine u slučaju nereda. Međutim, nema sankcija za organizatora koji to ne posluša. Mi bismo zato u Zakon stavili da policija može narediti prekid utakmice, napominje Grbin.


Sastanak u Vladi


Danas se održava radni sastanak premijera Tihomira Oreškovića s ministrima Vlahom Orepićem, Mirom Kovačom, Antom Šprljom i Predragom Šustarom, na kojem će u Vladi ocjeniti što je dosad učinjeno nakon ispada hrvatskih nogometnih huligana na Europskom prvenstvu u Francuskoj i što je još moguće napraviti.