Nakon Bandićevog ultimatuma

Što će se dogoditi nakon 28. svibnja? Karamarko šuti o preslagivanju Vlade, čeka kraj izbora u HDZ-u

Dražen Ciglenečki

Foto Ž. Hajdinjak / Cropix

Foto Ž. Hajdinjak / Cropix

On zna da dio članstva, struja sklona  Brkiću, misli to što Bandić govori, ali ne bi se htio zamjeriti ni onima drugima, kaže jedan član  većine. U Mostu kažu da neće biti preslagivanja na račun Mosta



ZAGREB   Od trenutka konstituiranja, unutar parlamentarne većine ne nedostaje događaja, ali sve ih po neobičnosti nadmašuje ovo što posljednjih tjedana radi Milan Bandić. Zagrebački gradonačelnik, čovjek koji je dva puta pritvaran i prijete mu optužnice za vrlo ozbiljne zlouporabe položaja, šalje ultimatume Vladi s rokovima u kojima bi se ona morala stabilizirati i prionuti poslu ili će u suprotnom Bandić, čiji Klub ima četiri zastupnika, formirati novu parlamentarnu većinu.


Presedan u EU


Riječ je vjerojatno o presedanu u okviru Europske unije. Ali, Bandiću to nimalo ne smeta, pa je u nedjelju ponovno poručio da njegovo strpljenje nije beskonačno i da Oreškovićevoj Vladi daje šest mjeseci »da se pokaže« ili slijedi – preslagivanje. »Imam nešto autoriteta, u kontaktu sam s ljudima koji čine većinu u parlamentu, a ova Vlada nastala je i zbog velike zasluge naše Stranke rada i solidarnosti«, upozorio je gradonačelnik Zagreba.


Bez njegovih zastupnika Tihomir Orešković ne bi imao dovoljno potpisa kako bi dobio mandat za sastavljanje Vlade i Bandić sada pokušava iskoristiti tu činjenicu. Naravno, njegova akcija ima smisla samo ako se u pozadini nalazi HDZ.  A predsjednik te stranke Tomislav Karamarko zasad se o tome nije izjasnio. Već dva tjedna prvi potpredsjednik Vlade prisutan je u javnosti samo preko prigodnih objava na Facebooku.

– Karamarko šuti i čeka završetak procesa izbora u HDZ-u. On zna da dio članstva, struja sklona Milijanu Brkiću, misli to što Bandić govori, ali ne bi se htio zamjeriti niti onim drugima. Karamarku je sada primarno osigurati većinu u svim stranačkim tijelima i stoga je malo vjerojatno da će do 28. svibnja izaći s čvrstim stavom o Bandićevom preslagivanju, smatra jedan član parlamentarne većine. Međutim, postoje HDZ-ovci koji se ne ustručavaju javno podržati ideje gradonačelnika Zagreba.




Jučer je to učinio ministar Lovro Kuščević.


– Pozdravljam da i Bandić potiče na reforme. I svi mi bismo htjeli brže i učinkovitije raditi. Naravno da su preslagivanja moguća tijekom cijelog mandata, ima ministara koji su bolji, ima ih koji su malo manje bolji i tu ništa nije nenormalno – izjavio je Kuščević.


Jasan stav


No, nisu u Domoljubnoj koaliciji svi oduševljeni Bandićevim angažmanom. Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ponovio nam je jučer svoju odluku da napusti parlamentarnu većinu u slučaju da u njoj ojača pozicija Milana Bandića.


– Mi apsolutno podupiremo paket reformskih mjera što ga je usvojila Vlada, koja se sada mora potpuno tome okrenuti. Ali, s reformatorom i preslagivačem Bandićem jednostavno ne želimo. Na tri zastupnika Kluba HSLS-a ne može se računati u preslagivanju u kojem bi on sudjelovao. Ako ova parlamentarna većine više ne može raditi zajedno, onda su jedina opcija izbori. To je jasan stav HSLS-a, naglašava Kosor.


U Mostu, pak, nemaju dvojbe da je Bandić tu samo da bi upravo njima prenio poruke iz HDZ-a. »Moraju, međutim, znati da neće biti nikakvih preslagivanja na račun Mosta. Osim toga, trebali bi biti i svjesni da te stalne priče o novoj većini ili izborima slušaju i rejting agencije i strani investitori i dobro bi bilo kad bi se naši partneri vodili interesom države«, ističu u Mostu.